Zöld sáv a marosvásárhelyi mentőautóknak

Zöld sáv a marosvásárhelyi mentőautóknak

Mivel az utóbbi időben több szirénázó rendőr- és mentőautó szenvedett balesetet az útkereszteződésekbe figyelmetlenül behajtó gépkocsivezetők miatt, a városháza úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel megpróbál afféle zöld utat teremteni a beavatkozáson lévőknek.

jelzolampa_2_b

Ennek első következményét a forgalomban részt vevő valamennyi sofőr megtapasztalhatta: az összes jelzőlámpánál kikapcsolták a visszaszámláló rendszert. A főtér alsó végében már évekkel ezelőtt kiiktatták az egyébként nagyon észszerű rendszert, a többi stoplámpánál mindössze néhány hete kapcsolták ki a stopperórát.

Amint Peti András alpolgármester lapunknak magyarázta, a mentősöknek, tűzoltóknak és rendőröknek alkalmuk adódik „kizöldíteni” azt a sávot, amelyen haladnak, így az előttük felgyűlt gépkocsisor is mozgásba tud lendülni, míg az útjukat keresztezők előtt egyből pirosra vált a lámpa. Marosvásárhelyen a lámpákat eddig csak a vonatok tudták átállítani: ha például le kellett engedni a sorompót a Liviu Rebreanu és a Honvéd (Darabont) utcák közötti vasúti átjárónál, a jelző színe is egyből pirosra váltott.

Felvetésünkre, hogy egy intelligens számítógépes programmal meg lehetett volna őrizni a környezetvédelmi és közlekedési szempontból rendkívül hasznos visszaszámlálót, az alpolgármester elmondta, egyelőre tesztelik az új rendszert, ezért nem kizárt, hogy csiszolnak még rajta. Az elmúlt években a város elöljárója, Dorin Florea is büszkén állította, hogy Marosvásárhely az első romániai város, ahol a stoplámpánál várakozó sofőrök nem kell hosszú másodpercekig túráztassák gépkocsijuk motorját, hogy a zöld jelzésnél késés nélkül indulhassanak.

Csütörtökön kipróbáltuk, miként működik a rendszer azoknál a jelzőlámpáknál, ahol eddig sem volt visszaszámláló. Röpke fél óra alatt kiderült, hogy sem a Kálvária (Alexandru Papiu Ilarian) és a Klastrom (Mihai Viteazul) utca kereszteződésénél, sem a Petőfi téren, sem a Rebreanu, a Honvéd és a Madách Imre utca találkozásánál lévő stoplámpákra nem tudnak hatni a szirénázó mentőautók sofőrjei.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »