Zöld jelzést kapott az AfD sörpuccsa

Nem volt más választása egy müncheni sörözőnek, mint helyszínt biztosítani az Alternatíva Németországnak (AfD) párt péntek esti gyűlésének. A döntést egy müncheni bíróság mondta ki, miután a kocsma vezetése a potenciális zavargások miatt nem akarta megvendégelni az iszlámellenes tömörülést. 

Az AfD azzal érvelt, hogy már kifizették a több mint hatezer eurós előleget, ráadásul a Hofbräukeller nevű söröző más pártrendezvényeknek is helyet adott már. Adolf Hitler 1919 szeptemberében itt tartotta első politikai indíttatású beszédét, mielőtt München a nemzetiszocialista mozgalom egyik központjává vált. Politikai szakértők szerint különösen aggasztó, hogy az AfD ezt a helyszínt választotta, hiszen a párt egyre inkább azonosul a szélsőjobboldali ideológiákkal. Ricky Steinberg, a Hofbräukeller vezetője a foglalás lemondásakor szintén erre hivatkozott, szerinte a sörözője nem megfelelő helyszín egy olyan politikai párt számára, amely az iszlámot nem ismeri el Németország részeként.

Az AfD legutóbbi, stuttgarti kongresszusán fogadta el új szabályzatát, miszerint „az iszlám nem tartozik Németországhoz”, ezért többek között be kell tiltani a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését, a minaretek építését és a müezzinek tevékenységét, és nem szabad muzulmán intézményeknek megadni az egyházakat megillető közjogi testületi jogállást. A május elsejei pártgyűlést tüntetések zavarták meg, több ezer baloldali, fekete maszkos demonstráló csapott össze a rendőrökkel a kongresszus alatt. A Hofbräukeller vezetése a gyűlés előtt szintén tartott a zavargásoktól, hiszen ugyanabban az időben szélsőbaloldaliak is találkozót szerveztek a söröző közelében. Német sajtóforrások szerint egy antifasiszta csoport pedig a Hofbräukellerben foglalt asztalt, csak hogy megzavarhassa Frauke Petry társelnök beszédét.

A folyamatos bírálatok ellenére az AfD egyre nagyobb népszerűségnek örvend Németországban. Friss közvélemény-kutatások alapján a bevándorló- és iszlámellenes párt az ország harmadik legerősebb politikai tömörülése, csak az Angela Merkel vezette CDU és a szociáldemokrata SPD előzi meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »