Zöld jelzést adnának az Uber-féle telekocsi-szolgáltatásoknak

Zöld jelzést adnának az Uber-féle telekocsi-szolgáltatásoknak

Legális lehet az Uber, illetve a többi, úgynevezett „telekocsi” internetes szolgáltatás, amennyiben a bukaresti parlament elfogadja a ridesharinget, vagyis az utazásmegosztást szabályozó törvénytervezetet. A taxisoknak nem tetszik a javaslat.

uber app mnf_b

Az engedély nélküli fuvarozás, egyúttal az adócsalás virágkorát hozhatja el a romániai hivatásos fuvarozókat tömörítő COTAR szövetség szerint a parlament által tárgyalt jogszabálytervezet, amely a köznyelvben ma már ridesharingként meghonosodott, úgynevezett utazásmegosztás kereteit szabályozná. A Lucian Șova szociáldemokrata párti (PSD) képviselő által beterjesztett törvényjavaslat elfogadása egyebek mellett jogi keretet biztosítana az adócsalás és engedély nélküli fuvarozás miatt számos városból/országból kitiltott Uber szolgáltatás romániai tevékenységének is.

Visszavonást és bocsánatkérést követelnek

„Remélem, hogy Lucian Sova képviselő úrnak csak egy választások előtti eltévelyedéséről vagy depressziójáról van szó. Ez a törvénytervezet pedig ennek a kényes állapotnak a szüleménye. Törvényesíteni egy fuvarozási tevékenységet, amely anyagi kötelezettségek és fuvarozási engedély nélkül, adócsalással zajlik, de amely online felületen szerveződik, nyílt felkérés a csúszópénz adására” – idézi a fuvarozói szövetség közleménye Vasile Ștefănescut, a COTAR elnökét.

A fuvarozók szerint a törvény elfogadása szentesítené az adócsalást a személyszállításban. „Azt ajánlom Lucian Șova képviselő úrnak, hogy az elkövetkező napokban vonja vissza ezt az adócsaló törvényt, és nyilvánosan kérjen bocsánatot attól a több mint 85 ezer embertől, aki a romániai személyszállításban dolgozik, és családjaiktól, ami összesen több mint 350 ezer személyt jelent. Ellenkező esetben újfent tiltakozó akciókat fogunk szervezni, hogy biztosak lehessünk, az ilyen korrupt törvények kezdeményezői december 11-e után csak látogatóként mehetnek be a parlament épületébe” – szögezte le a COTAR elnöke.

Jogszabályi keret

Pár nappal ezelőtt a Profit.ro gazdasági és pénzügyi portál számolt be arról, hogy törvény készül a ridesharingről. A tervezet szerint utazásmegosztásnak (románul co-voiajare) fordítják az angol kifejezést, meghatározásában pedig az állna, hogy nem munkajellegű szállítási tevékenység, amelyet független magánszemélyek végeznek. Mindez azt jelenti, hogy nem szakmai célból, közösen használnak egy, legtöbb kilenc férőhelyes személygépkocsit. A dokumentum arra is kitér, hogy csakis olyan személyekkel oszthatja meg autóját az egyébként magánjellegű úton lévő sofőr, akikkel egy irányba tart, a fuvar végén pedig kizárólag az úttal járó költségeken osztozhatnak. Mint ismeretes, az Uber esetében az online platformon szabott árak vannak, amelyek valamivel alacsonyabbak, mint a nagyvárosok taxis fuvardíjai.

A tervezet egyébként ezeket az online felületeket is szabályozza: a meghatározás szerint lehet weboldal vagy mobilalkalmazás, amit egy független szolgáltató működtet, és ami lehetővé teszi, hogy a potenciális felhasználók – gépkocsivezetők vagy utasok – regisztráljanak, betartva a vonatkozó szabályokat. Ugyanakkor a sofőrnek és az utasnak is tájékoztatnia kell a rendőrséget az utazás időpontjáról, útvonaláról, és meg kell adni az azonosítási adatokat is, amennyiben a hatóság ezt kéri. A dokumentum határozottan leszögezi egyébként, hogy a jogszabály hatályba lépése után is tilos lesz az engedély nélküli személyszállítás, kivételt csak az utazásmegosztás jelenthet.

Nem felhőtlen a kapcsolat

Amint arról beszámoltunk, a bukaresti és kolozsvári taxisok sem fogadták tárt karokkal az Ubert, a budapestihez hasonló nagyszabású tiltakozó megmozdulásokra azonban itt még nem voltak. Mint ismeretes, az Uber felfüggesztette magyarországi tevékenységét. A bukaresti és kolozsvári taxisok egyébként azzal törnek borsot az Uber-sofőrök orra alá, hogy az applikáció segítségével rendelnek egy autót, miután beszállnak, kollégáik értesítik a rendőrséget, a célpontnál pedig már várja is a gépkocsit a rendőrség, és kéri a fuvarozói engedélyt.

A taxis személyszállítást szabályozó törvényben 5 000 és 25 ezer, sőt 25 ezer és 50 ezer lej közötti büntetési tétel szerepel a törvénytelen személyszállítási tevékenységet végző sofőrök szankcionálására. Utóbbi kategóriába tartozik például az, ha valaki megsérti a taxistörvény 7. cikkelyét, miszerint taxis személyszállítást csak engedéllyel rendelkező sofőrök végezhetnek. Az Uber illetékesei viszont „megfélemlítésről” beszéltek a sofőrjeik és a helyi taxisok között kirobbant konfliktus kapcsán, amelyeket – szerintük – a bérfuvarozók kezdeményeztek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »