Zöld jelzés sztrádaépítésre Szászsebes és Torda között

Zöld jelzés sztrádaépítésre Szászsebes és Torda között

Kiadják a Szászsebest Tordával összekötő autópálya 26 kilométeres szakaszának építési engedélyét – jelentette be a keddi kormányülés előtt a Facebook közösségi oldalon Cătălin Drulă, Dacian Cioloş miniszterelnök infrastruktúráért felelős tanácsadója. Ennek a szakasznak a megépítése azt jelentené, hogy sztrádán lehetne eljutni Kolozsvárról Nagyszebenbe vagy éppen Dévára.

autostrada_23_b

Mint a tanácsadó bejegyzésében emlékeztetett, az autópálya teljes hossza 70 kilométer. A munkálatok elkezdését 2014. május 20-án rendelték el egy 41 kilométeres szakaszra, 2014. december másodikán pedig további 29 kilométer megépítésére adtak ki rendeletet. 22 hónap alatt kellett volna végezni a munkával – négy hónap lett volna a tervezésre, 18 pedig a kivitelezésre.

„Sajnos 2015 decemberében nagyon rossz állapotban találtuk ezt a projektet. Nem voltak építési engedélyek, nem történtek meg a szükséges kisajátítások, nem vonták ki a mezőgazdasági körforgásból a telkeket, és az egyik szakaszon még a tervek sem készültek el (amiknek négy hónap alatt meg kellett volna lenniük)” – avatott be Cătălin Drulă. Rámutatott ugyanakkor, hogy a legsúlyosabb gond, amivel szembesültek, az volt, hogy építési engedélyek nélkül is elvégeztek különböző munkálatokat. „A politikai tőke hajhászása közben a Ponta-kormány zöld jelzést adott, hogy kezdjék el a munkát, aztán utólag meglesznek a szükséges engedélyek is. Azok azonban soha nem érkeztek meg, a hatóságok pedig felfüggesztették a munkát” – fogalmazott a tanácsos.

Bejegyzése szerint így 2016-ban már katasztrófa közeli állapotok uralkodtak, hiszen az elvégzett munkálatok állaga is egyre csak romlott. De fennállt annak a veszélye is, hogy Románia elveszíti a már elvégezett munkálatokra lehívott európai uniós finanszírozást – több száz millió lejről van szó. „Nagyon sok erőfeszítéssel, nagyon sok felőrölt ideggel, egy, az előző kormány által teremtett rendkívüli helyzetet rendező sürgősségi rendelettel, végre sikerül újra sínre tennünk ezt a projektet. A kormányfő tanácsadója szerint a sztrádát jövőre meg is nyitják a forgalomnak. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »