Zikagyanú miatt került karanténba egy olimpikon

Zikagyanú miatt került karanténba egy olimpikon

Sudha Singhet egyelőre vizsgálják. Amíg nincs eredmény, elkülönítve kezelik.

A riói olimpián részt vett Sudha Singhet karanténba zárták a bengalurui Fortis Kórházban, mert azt gyanítják, hogy zikavírussal fertőzött – írta hétfőn a Hindustan Times weboldala. A gátfutó vérmintáit a Pune városában működő nemzeti virológiai központba küldték további vizsgálatokra, miután szombati hazatérését követően lázas lett.

Az egészségügyi minisztérium egyik államtitkára közölte: a sportoló gyorstesztjei negatívak lettek Dengue-lázra és csikungunya vírusra, ám a zikás tesztre két napot kell várniuk. Addig – elővigyázatosságból – izolálták Singhet a bengalurui kórházban.

A Delhiben működő nemzeti járványügyi központ munkatársai kedden utaznak a városba, hogy segítsék a helyi szakemberek munkáját. Singh szobatársait – Kavita Rautot és OP Jaishát – is kivizsálják, az indiai reptereken pedig minden láza utast karanténba zárnak, ha azok zikával fertőzött területről érkeztek az országba.

Sok bajt okoz

Amerikai kutatók feltárták, hogy a zikavírus megtámadhatja az agysejteket felnőtt egerekben az agy azon részén, amely a tanulásban és memóriában játszik szerepet, a felfedezés felveti a kérdést, milyen hatással lehet a vírus az általa megfertőzött felnőtt emberekre – írta múlt csütörtökön az MTI.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy egyes betegekben a zikavírus súlyos agy- és gerincvelő-fertőzést okozhat, köztük agyvelőgyulladást, agyhártyagyulladást és gerincvelő-gyulladást. Ritkább esetekben a részleges bénulást okozó Guillain-Barre-szindrómával hozták összefüggésbe.

2015 óta 66 országból és területről jelentettek zikalázat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A Notre Dame Egyetem szakemberei a minap úgy becsülték, hogy a jelenlegi zikajárvány mintegy 93 millió embert fertőzhet meg Latin-Amerikában és a Karib-térségben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »