Zika miatt permeteztek, méhek millióit ölték meg

Zika miatt permeteztek, méhek millióit ölték meg

46 kaptár, 2,5 millió példány – egyes számítások szerint ennyi méhet érintett a múlt heti moszkítóirtás Dél-Karolina államban, a Summerville-i Flowertown Méhfarmon, írja a The Washington Post. A farm egyik dolgozója szerint olyan volt ott sétálni, mintha egy temetőben járt volna az ember. Elsőre egyébként nem a permetezésre gyanakodtak, hanem az úgynevezett kaptárelhagyásra: ilyenkor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken. Ám később, a talajból vett mintákból a Clemson Egyetem tudósai kimutatták a méreganyagot.

Dorchester megye hadat üzent a zikavírus hordozójának számító moszkítóknak, miután több tucat utazással kapcsolatos esetet regisztráltak Dél-Karolinában. Eddig a lárvákat irtották, most azonban egy drasztikusabb módszerhez nyúltak: múlt vasárnap reggel a Naled nevű rovarirtóval permetezték be a vidéket. A szert 1959 óta használják, emberekre nem ártalmas, ám amint hozzáér a moszkítókhoz, megöli azokat. Azzal azonban nem számoltak, hogy a méhekkel is ugyanez a helyzet.

A megye egyébként azt állítja, ők figyelmeztették a lakosságot egy múlt pénteki újsághirdetésben és múlt szombati Facebook-posztban is, ám a méhészek nem így érzik. Kedden a megye is elismerte a tömeges méhpusztulást, sajnálják a dolgot. Rovarirtószert egyébként éjszaka szoktak permetezni olyan helyeken, ahol méheket tartanak, mert akkor az állatok nem járják a virágokat pollent gyűjtögetve.

Mérgezzük, miközben védenünk kellene őket

Európában is „divat” a méhek mérgezése. Ugyan az Európai Unió betiltotta a méhpusztulással összefüggésbe hozható, neonikotinoid-alapú növényvédő szerek használatát, a méhekre ártalmas szerek egyikének betiltása nem oldja meg a problémát. A rovarölő szerek és a méhpusztulás közötti kapcsolat ugyanis igen összetett, és a kutatók folyamatosan dolgoznak az okok felkutatásán.

A lengyelországi Nemzeti Állatgyógyászati Kutatóintézet szakemberei olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egyszerre kétszáz rovarirtó szer és az azok lebomlásakor keletkező vegyület jelenlétét tudják megvizsgálni, megnézve, hogy pontosan melyik jelent fenyegetést a méhekre nézve. A letesztelt rovarölők nagyjából 98 százaléka engedélyezett az Európai Unióban. A kutatók több mint hetven háziméh-mérgezéses esetet vizsgáltak meg, és ötvenhétféle rovarirtó szer jelenlétét mutatták ki az állatok szervezetében – írtuk még márciusban a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál nyomán.

Méhészkedni egyébként nemcsak vidéken, hanem városban is lehet, szakértők szerint öt éven belül a magyar nagyvárosokban is elterjed ez a módszer. A városi méhtartás egyébként nincs külön szabályozva – ezt a Földművelésügyi Minisztérium erősítette meg az MNO-nak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »