Zenta: Díszpolgári címet adományoznak dr. Bálint Béla akadémikusnak

Zenta: Díszpolgári címet adományoznak dr. Bálint Béla akadémikusnak

Zenta község önkormányzata a községnapi rendezvénysorozat keretében díszpolgári címet adományoz dr. Bálint Béla akadémikusnak, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagjának. Minderről mai, sorrendben hatodik ülésén döntött a községi képviselő-testület.

A községi képviselő-testület egyhangú szavazással és tapssal fogadta el azt a határozatot, amellyel dr. Bálint Béla akadémikusnak, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagjának ítélte oda a díszpolgári címet, annak ellenére, hogy a határozat meghozatalát hosszas vita előzte meg, amely azonban korántsem a díjazott személyére irányult, sokkal inkább a jelölés körülményeire. Dr. Bálint Bélát ugyanis a hivatalos okmányok szerint több civil szervezet – a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, a Halászcsárda Civil Szervezet, a Zyntharew Motoros Klub, a Zentai Asztalitenisz Klub és a Zentai Rokkantnyugdíjasok Egyesülete – közösen javasolta a díszpolgári címre, Rácz Szabó László állítása szerint azonban az általa vezetett Zenta a zentaiaké! képviselői csoport tett először javaslatot a díjazott személyére, és később az általuk megírt szöveget használták fel a civil szervezetek a jelöltállításkor, sőt, szerinte át is dátumozták az általuk beadott javaslatot. Az ügy kivizsgálására Kókai Péter, a Magyar Mozgalom képviselője javaslatára öttagú bizottságot hozott létre a testület.

A községi képviselő-testület ülésén elfogadták az Elgas Közvállalat és a Kommunális-lakásügyi Közvállalat pénzügyi jelentését és pénzügyi tervét, valamint módosították a kommunális tevékenységekről szóló rendeletet is, amelynek értelmében az Elgas Közvállalat hatáskörébe ezentúl nemcsak a hőenergia értékesítése, hanem annak előállítása is beletartozik majd, amire Varga Viktor, a községi tanács gazdasággal megbízott tagja elmondása szerint azért volt szükség, mert amennyiben a cukorgyár esetleg úgy döntene, hogy a továbbiakban nem tudja vállalni a hőenergia-termelést, akkor a most meghozott határozat értelmében lehetőség nyílna arra, hogy az önkormányzat és az Elgas kibérelje a rendszert, és ezáltal a továbbiakban is biztosított legyen a távhőszolgáltatás működése.

Az ülésen Urbán Zsuzsanna, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője lemondott a községi képviselő-testületbeli tisztségéről, és helyét Molnár Csikós József vette át, ugyanakkor új igazgatóbizottsági tagot kapott a Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány és a Stevan Sremac Általános Iskola is.

Dr. Bálint Béla életrajza

Dr. Bálint Béla 1952. július 26-án született Tiszaszentmiklóson, és 1956-ban költözött Zentára, ahol az általános és középiskolai tanulmányait is végezte. Az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán 1978-ban szerzett oklevelet, 1980-ig Zentán élt, majd Belgrádba költözött. 1980 óta a Katonai Orvostudományi Akadémián dolgozik a Transzfúziós Intézetben, 2010 óta a Katonai Orvostudományi Akadémia Transzfúziós és Hemobiológiai Intézet vezetője – olvasható az indoklásban, amely kitér arra is, hogy dr. Bálint Béla a transzfúzió szakorvosa (1983) és a hematológia szupspecialistája (2007); kísérleti hematológusként dolgozik a Belgrádi Tudományegyetem Egészségügyi Kutatások Intézetében; a magiszteri munkáját „Hidrosolubilis csoport specifikus anyagok ABH és Lewis” címmel (1984) az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karán; a disszertációját pedig „Hozzájárulás a csontvelő sejtjei kriokonzervációs módszertanához, amelyeket transzplantációra szántak” címmel (1997) a belgrádi Katonai Orvostudományi Akadémián védte meg.

Az indoklásban foglaltak szerint a főorvosi címet 1991-ben ítélték oda neki, 2005-ben választották meg rendes professzornak (a Katonai Orvostudományi Akadémia Orvostudományi Kara) és tudományos tanácsadónak (Oktatási és Tudományos Technológia Fejlesztési Minisztérium); professzor az Orvostudományi Karon Nišben és Banja Lukán; oktató munkatárs a posztgraduális tanulmányokon a belgrádi és az újvidéki Orvostudományi Karon; oktató az európai transzfuziológiai iskolában (Milano); 2002-ben rendkívüli, majd 2008-ban rendes tagja lett az Orvostudományi Akadémiának, valamint a Szerbiai Orvosi Társaságának; 2015-ben pedig a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagjává választották.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »