Zenta: Az MPSZ síkra száll az esetleges betelepítések ellen

Zenta: Az MPSZ síkra száll az esetleges betelepítések ellen

A Magyar Polgári Szövetség síkra száll az esetleges betelepítések ellen, és erélyesen tiltakozik a zentai önkormányzat által a témában megfogalmazott akciótervben foglaltak ellen, hangsúlyozta mai zentai sajtótájékoztatóján Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke.

“A menekült, belsőleg széttelepített személyek és a visszafogadás alapján visszatértek helyzetének előmozdítására készített helyi akcióterv Zenta község területére. Mit jelent ez a cím? Kik azok, akikre azt mondjuk, hogy visszafogadás alapján visszatértek? Egyrészt tudjuk, hogy vannak, akik menekültek, olyan helyről jöttek, ahol veszélyes a helyzet, ahol nem tudnak élni; vannak, akik migránsok, akik a jobb élet reményében ide vagy oda költöznek; és vannak az ún. visszatértek, akik a mi esetünkben a koszovói roma emberek. Tudjuk, hogy annak idején ők kiköltöztek a nyugati országokba, és nem szépíthetjük a helyzetet, mivel ott nem úgy viselkedtek, ahogyan az elvárható lett volna, ezért azok az országok, ahová betelepültek, visszaküldik őket Szerbiába. Szerbia megkötötte a szerződést az Európai Unióval, és ennek értelmében vissza kell fogadnia a koszovói roma embereket. Ezek az emberek vissza kellene, hogy költözzenek Koszovóra, mert a világban elfogadott megoldás az, hogy ha valakit valahonnan elüldöznek, és vissza kíván térni, akkor oda kell visszavinni, ahonnan elment. Szerbia esetében azonban ez nem így működik, a Szerb Haladó Párt ugyanazt a módszert alkalmazza, amit Milošević is alkalmazott, vagyis a nyakunkba akarja telepíteni ezeket a személyeke”, fogalmazott Rácz Szabó László. “Nem olyan helyzetben vagyunk, hogy bárkit is befogadhassunk, bárki számára házat vásároljunk, ahogyan ez az akcióterv előlátja, meg kétmilliókat költsünk egy-egy családra vagy személyre, akik ide lennének beköltöztetve, ugyanis a saját lakosainknak a problémáit sem tudjuk megoldani, vagy legalábbis eddig nem tudták megoldani. Ez az akcióterv a 2016–2018-as időszakra vonatkozóan öleli fel ezeknek a személyeknek az elhelyezését. Zenta község polgármestere, Ceglédi Rudolf az elnöke annak a bizottságnak, amely tizennégy tagot számlál, és amelynek az akcióterv szerint a feladata lesz majd az elhelyezés”, tette hozzá a Magyar Polgári Szövetség elnöke. “Egy mondatot olvasnék fel az akciótervből, amelyet Ceglédi Rudolf írt alá, a szövegrész az ő bevezetőjéből származik: „A helyi akcióterv kidolgozásával Zenta község a korlátozott kapacitások és erőforrások mellett is megmutatja szándékát és készségét a menekült, belsőleg széttelepített személyek és visszatérők problémájának megoldásában”.

“A polgármester úrnak azt üzenem, hogy inkább a zentai szegény sorsú emberek problémáját kellett volna ugyanilyen hévvel és akarattal megoldania”, szögezte le Rácz Szabó László, aki nehezményezte, hogy az akciótervben – mint mondta – 2012-es adatokat sorakoztatnak fel, amelyek ma már nem igazak, valamint azt is, hogy a képviselő-testület tagjaként maga is csupán a község honlapjáról értesült az akcióterv létrejöttéről.

“Mindenki ismeri a kis gidák meséjét, amikor a farkasnak először csak az egyik lábát engedték be, majd a másik lábát is, és végül megette őket. Amennyiben mi ennek az akciótervnek az útján fogunk haladni, azt hiszem, nem fogunk olyan szerencsésen járni, mint a kis gidák, akik végül mégiscsak életben maradtak, mert ez teljesen megváltoztatja majd Zenta sorsát”, hangsúlyozta a Magyar Polgári Szövetség elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes években a község illetékes személyeként nem engedte meg a betelepítést, amiért meg is hurcolták, majd hozzátette, amennyiben a választópolgárok bizalmat szavaznak neki és pártjának, ezúttal is mindent megtesz majd a betelepítések megakadályozása ellen.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »