Zeman: Csehország és Franciaország is ellenzi a kvótát

Sem Csehország, sem Franciaország nem támogatja a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótákat – közölte Milos Zeman cseh államfő, miután Prágában szerdán tárgyalt francia kollégájával, Francois Hollande-dal. Zeman szerint ebben teljes volt az egyetértés közte és francia vendége között.

„Méltó megoldást kell találnunk minden menekült számára, és ellenőriznünk kell a migrációt. Meg kell győznünk Európa minden polgárát, hogy képesek vagyunk megvédeni őket” – jelentette ki Francois Hollande a közös sajtóértekezleten. A néhány órás villámlátogatásra érkezett francia államfő leszögezte továbbá: a menekültügy kezelésében Európának világos szabályokat kell megfogalmaznia, amelyekkel senkinek sem szabad visszaélnie.

Milos Zeman nagyra értékelte, hogy a találkozón – mint fogalmazott – Hollande arról biztosította: Franciaország nem támogatja a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztását az uniós tagállamok között.

„A migráció problémájának megoldásában egyetértés volt köztünk. Nagyra értékelem Franciaország álláspontját, miszerint ellenzi a kvótákat” – hangsúlyozta a cseh elnök a sajtóértekezleten. „Egyetértettünk abban is, hogy hatékonyabban kell védenünk az EU külső határait” – tette hozzá a cseh elnök.

A cseh- és a francia elnök sem támogatja kvótaügyben a brüsszeli álláspontot

Az államfők véleményt cseréltek a terrorizmusról is. Francois Hollande emlékeztetett, hogy a franciaországi terrortámadások miatt prágai útját kétszer is el kellett halasztania.

„Európa szabadságának feltétele a külső határok védelme” – jelentette ki a francia államfő, aki Milos Zeman után Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel is tárgyalt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »