Závecz Research: Eredményes lehet a kvótanépszavazás

A lakosság 54 százaléka gondolja úgy, hogy részt vesz az október 2-i kvótaellenes népszavazáson – derült ki a Závecz Research kutatásából, amelyet az Index felkérésére készítettek. 23 százalék még nem döntötte el, elmegy-e a referendumra, 19 százalék pedig nem megy el voksolni. A kormány plakátkampánya, valamint az esetleges európai terrortámadások miatt azonban még emelkedhet is a voksolni szándékozók aránya, annak ellenére, hogy a telefonos közvélemény-kutatások során mindig felülmérik a részvételt – írja a portál.

Török Gábor politológus ezzel kapcsolatban Facebook-oldalán ezt írta: „[…] azt azért néha érdemes lenne elmondani, hogy a részvétel előzetes »mérése« a legneccesebb része a közvélemény-kutatásoknak. Itt ugyanis – mármint az interpretációban – nem véleményről (mit gondolok?) van szó, hanem cselekvésről (mit fogok tenni?), ami erősen bizonytalanná teszi a mérést.”

Fideszesek és jobbikosok az urnáknál

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” – ez a kérdés, amit a kormány kezdeményezésére feltesznek. Erre a túlnyomó többség nemmel felelne – tízszer annyian vannak, mint akik igenre voksolnának (4% vs. 40%). Ez szimbolikusan egyébként jól jönne a kormánynak, de jogi következményei nem lennének – elvileg – a referendumnak.

A pártok iránti szimpátia megjelenik a szavazói kedvben: a Fidesz és a Jobbik kedvelői többségében elmennek (63 és 62 százalék), a passzívok aránya ennél a két pártnál a legalacsonyabb. Az ellenzék többé-kevésbé egységesen bojkottot hirdetett, de ez csak Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök pártjánál érezhető: a DK-sok 69 százaléka biztosan nem járul az urnákhoz. Az MSZP-nél ez az arány 29 százalék, 37 százalék pedig még nem döntött. A kisebb ellenzéki pártokat már nem tudták úgy mérni, hogy érdemit lehessen mondani a szavazóikról.

Nem euroszkeptikus a magyar

Mérték azt is, hogy maradjunk-e az Európai Unióban – erre 68 százalék válaszolt igennel, 17 százalék viszont kilépne. A kvótakérdés nem kötődik szorosan az uniós tagságról alkotott véleményhez, a Fidesz szavazóinak 45 százaléka maradna az EU-ban, de elutasítja a kvótát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »