Zavargások voltak egy bolgár és egy görög migránstáborban

Zavargások voltak egy bolgár és egy görög migránstáborban

Folytatódtak a zavargások a legnagyobb bolgár menekülttáborban, ahol szerdán a hatóságok fertőző betegség miatt kijárási tilalmat rendeltek el. A görögországi Leszbosz szigetén pedig főzés közben gyulladt ki egy menekülttábor.

Bulgáriában a javarészt afgán menekültek azért lázadtak fel, mert a hatóságok vesztegzárat rendeltek el a táborban egy bőrbetegség miatt. Múlt héten a közeli város lakói tüntetést szerveztek, ahol azt követelték a vezetéstől, hogy zárja be a tábort, mert az ott élő háromezer afgán menekült fertőző betegségben szenved. A tüntetőket vízágyúval és gumilövedékkel oszlatták a hatóságok Az afgánok felgyújtották a tábor éttermét, autógumikat, matracokat égettek. A rendőrség szerint körülbelül kétezer migráns vett részt az esti verekedésben. Az összecsapásban huszonnégy rendőr és két migráns megsebesült, a rendőrök több mint háromszáz migránst őrizetbe vettek.

A görögországi Leszbosz szigeten is lángolt egy migránstábor. Egy asszony főzött a sátorban, amikor egy gázpalack felrobbant, és lángra kapott. A hatvanhat éves nő és egy hatéves gyermek életét vesztette, többen, köztük a gyermek édesanyja és egy négyéves gyermek súlyosan megsérült. A baleset után a migránsok felgyújtották a többi sátrat is, és a rendfenntartókra rontottak.

„Sosem foglalkoznak a menekültekkel, azt hiszik, hogy mi nem vagyunk emberi lények, hogy állatok vagyunk. Önök azt mondják, hogy egyesült nemzetek, az egyesült nemzetben vannak emberi jogok, de itt mi nem látunk ilyet. Nem látunk semmilyen szabadságot, semmilyen demokráciát itt” – mondta egy bevándorló.

Az összecsapásokban hat migráns könnyebben megsérült. A hatóságok szerint az összetűzés rövid ideig tartott, és a tüzeket hamar eloltották.

Leszboszon több mint hatezer ember vesztegel menekülttáborokban, kétszer annyi, mint ahányat a táborok be tudnak fogadni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »