Zavargások törtek ki egy bulgáriai menekülttáborban

Folytatódtak a zavargások csütörtök este a legnagyobb bulgáriai menekülttáborban. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy előző nap a helyi hatóságok járványügyi okokra hivatkozva kijárási tilalmat rendeltek el. A rendőrség és a táborlakók összecsapásaiban 24 rendőr és két menedékkérő megsebesült, majd a rendőrök több mint 300 zavargót őrizetbe vettek, írja az MTI.

Egy rendőrségi szóvivő szerint körülbelül kétezren vettek részt az esti verekedésben a török határhoz közeli Harmanliban működő táborban. Autógumikat és bútorokat gyújtottak fel, és kővel dobálták a rendőröket. A rendfenntartók vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatták szét a tömeget, a beszámolók szerint péntek reggelre ellenőrzésük alá vonták a helyzetet.

Bojko Boriszov, a múlt heti elnökválasztás után lemondott, jelenlegi ügyvezető miniszterelnök csütörtök éjszaka a helyszínre látogatott, ahol közölte, hogy kitoloncolnak az országból mindenkit, aki részt vett a zavargásokban. „Eljárás indítunk a vandalizmus elkövetői ellen. A zavargások többi résztvevőjét, akiket fényképek vagy videofelvételek alapján azonosítani tudunk, kitoloncoljuk. Evégett december elejére már megrendeltük a repülőgépet. Hamarosan zárt menekülttáborba szállítjuk őket” – mondta Boriszov, aki azt is közölte, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a rendbontók többnyire afgánok voltak, akik bántalmazták a szíriaiakat, hogy a tüntetésen való részvételre kényszerítsék őket.

„A Szíriában és az arab világban zajló embertelen háború valóságos katasztrófává vált. Semmilyen erővel nem lehet megállítani a háború elől menekülő embereket, ez Európa sorsa” – tette hozzá Boriszov.

A karantén miatti tiltakozásul már csütörtökön napközben is voltak zavargások. A helyi sajtó szerint a menekülttábor területén tűz ütött ki, ebben több épület is megrongálódhatott, köztük az étkező és az újonnan épített regisztrációs központ.

A tábor 128 lakójánál állapítottak meg korábban többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket, a szófiai orvostudományi akadémia azonban hangsúlyozta, hogy nem áll fenn a tömeges megbetegedés veszélye.

A dpa német hírügynökség szerint a kijárási tilalommal a helyi hatóságok a bolgár nacionalisták tiltakozásaira reagáltak. Ők a hétvégén tartós kijárási tilalom bevezetését követelték. A szélsőséges tüntetők arra panaszkodtak, hogy a migránsok zaklatják őket és betegségeket terjesztenek, erre azonban a hatóságok semmilyen bizonyítékot nem találtak.

Becslések szerint körülbelül 13 ezer menedékkérő – nagyjából a felük afgán – vesztegel Bulgáriában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »