Zavargások és fosztogatások az egyik legkorruptabb országban

Zavargások és fosztogatások az egyik legkorruptabb országban

Zavargások és fosztogatások kezdődtek Pápua Új-Guinea fővárosában a kormányfő korrupciós botrányai miatt. A rendőrök tüzet nyitottak egy diáktüntetés résztvevőire. Négy ember meghalt, többen megsebesültek.

Pápua Új-Guineában, amely Ausztráliától északra fekszik, heves politikai elégedetlenség robbant ki az elmúlt hetekben, és a tiltakozók – egyebek között korrupciós vádak miatt – lemondásra szólították fel Peter O’Neil kormányfőt.

A rendőrség tüzet is nyitott a diáktüntetés résztvevőire, miután a demonstráció zavargásokba és fosztogatásba fordult. Több ember meghalt, tucatnyi pedig megsebesült. Az összecsapások a helyi kórháznál is folytatódtak.

Pápua Új-Guineán, amely korábban ausztrál közigazgatás alá tartozott, járványszerűen terjed az erőszak és a szegénység annak ellenére, hogy az ország ásványkincsekben gazdag.

A 6,5 millió lakosú ország a Transparency International nemzetközi szervezet korrupciós listáján a 139. helyen szerepel a vizsgált 168 ország között. A lakosság nagy része a hegyek között, elzárt falvakban él.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »