Zászlócirkusz: a magyar és az amerikai lobogó kitűzését is büntetik

Zászlócirkusz: a magyar és az amerikai lobogó kitűzését is büntetik

Megbírságolta egy vándorcirkusz tulajdonosait a Dâmbovița megyei prefektus, mert a megyeszékhely Târgoviștén egy áruház parkolójában felállított sátruk tartóoszlopaira Magyarország és az Egyesült Államok zászlaját tűzték ki – közölte a News.ro hírügynökség pénteken.

cirkuszzaszlo-szh1_b

Antonel Jîjîie prefektus a „legkisebb kiszabható” 2500 lejes bírságról állított ki jegyzőkönyvet a román zászlótörvény alkalmazási útmutatásait rögzítő, 2001-ből származó kormányhatározatra hivatkozva.
A Târgoviștenews.ro portál azt írta: a New York cirkusz tulajdonosai az idegen zászlók kitűzésével botrányt keltettek Târgoviștén. Az internetes újság beszámolója szerint a törvénysértésről a 112-es sürgősségi hívószámon érkezett lakossági bejelentés, ezért egy rendőrjárőrt küldtek a helyszínre.

A cirkusz „magyar származású képviselőinek” magyarázata még az intézkedő rendőröket is meglepte, mert azt mondták nekik, hogy ők egy kft, és azt csinálnak, amit akarnak – állítja a helyi hírportál. A román zászlótörvény szerint más államok lobogóit az ország területén csak Románia zászlajával együtt, kizárólag külföldi hivatalosságok látogatása, nemzetközi találkozók vagy ünnepségek alkalmából, hivatalos épületeken, vagy a helyhatóságok által kijelölt köztereken szabad kitűzni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »