Zárda mellé épülhet a Nagycirkusz

Zárda mellé épülhet a Nagycirkusz

Az új Fővárosi Nagycirkuszt legjobban az Ajtósi Dürer sor 19–21. alatt tudná elképzelni a kulturális kormányzat. Az ingatlankomplexum tulajdonosa, az Ajtósi University Kft. fizetésképtelenné vált, így valószínűleg hamarosan gazdát cserél a Városligettel szomszédos, 3,7 hektáros terület. Tulajdonosa, az Ehud Amir izraeli ingatlanbefektetőhöz köthető cég az MKB Banknak tartozott. Nem ismert az adósság pontos összege: tavaly ősszel 1,8 milliárdot követelt tőlük a bank, és közel hétmilliárdos keretbiztosítéki jelzálogot is bejegyeztek az ingatlanra. A kormány döntése a Fővárosi Nagycirkusz költözéséről a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg. A konkrét helyszínt nem jelöli meg a határozat, csak azt, hogy szeptember 30-ig kell elkészülnie az új helyszínről szóló előterjesztésnek.

Az Ajtósi Dürer sor 19–21. alatt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanszékei, korábban pártfőiskola működött, a II. világháború előtt pedig apácazárda és a Sacré Coeur (Szent Szív) női szerzetesrend által üzemeltetett iskola, amely a zsidómentés egyik helyszíne volt. Az ingatlankomplexumot 2007-ben vette meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól, vagyis a magyar államtól az Ehud Amir izraeli üzletember érdekeltségébe tartozó cég. Luxuslakásokat, irodákat és wellnessközpontot terveztek ide, de a beruházás sosem valósult meg.

A tulajdonos bérbe adta az épületeket, így kezdett el működni itt 2008-ban a Dürer Kert nevű szórakozóhely, majd stúdiók és egy rendezvényközpont is. A régi zárda és iskola azóta eléggé leromlott épületét az ELTE után a Keleti Blokk Művészeti Egyesület foglalta el. Ők működtettek itt egy művészeti központot próbatermekkel, kisebb stúdiókkal és más albérlőkkel. Nem élvez műemléki védettséget a területen található egyik épület sem, csak az egykori zárda és a volt iskola áll helyi védettség alatt.

A terület tulajdonosa az Ehud Amir ingatlanfejlesztő érdekeltségébe tartozó Ajtósi University Kft. A cégnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jelzálogjog és végrehajtás alapján az MKB Bank hitelezett. Kerestük az Ajtósi University Kft. ügyvezetőjét, Suplicz Anitát, de nem akart nyilatkozni a felszámolási eljárással kapcsolatban.

Felszámolás olyankor indul, ha egy cég fizetésképtelenné válik, és egy esetleges csődeljárásban sem sikerül megegyeznie a hitelezőivel. Ilyenkor a fennmaradó vagyonból meghatározott sorrendben fizetik ki a cég tartozásait, majd a cég megszűnik. Még tavaly novemberben kért csődvédelmet az Ajtósi University Kft., de a csődeljárás megegyezés nélkül zárult, és augusztus 11-én megindult a cég felszámolása.

A várható felszámolás miatt már márciusban levonult a terepről a Keleti Blokk Művészeti Egyesület. A korábban általuk bérelt területet a Dürer Kert üzemeltetője vette át. Remélik, hogy ha az állam valóban megvásárolja az ingatlant, a cirkusszal együttműködésben tovább működhetnek. Bérleti szerződésüket tavaly újabb öt évre meghosszabbították.

Végül tegnap hirdették ki a kormány döntését a cirkusz költözéséről; a Magyar Közlönyben megjelent határozatban konkrét helyszínről nincs szó, csak arról: szeptember 30-ig el kell készülnie az előterjesztésnek az új helyszínről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »