Zajlik az uniós harc az életfogytiglani büntetés eltörléséért

Az igazságügyi miniszter szerint a kegyelmezési eljárás korrekt, ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nagykamarájához fordulnak a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló magyar szabályozás legutóbbi, a bíróság általi elmarasztalása miatt.

Trócsányi László hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: “azt gondolom, hogy ez a kegyelmezési eljárás korrekt. (…) Az érveinket fel fogjuk sorolni, és a (…) nagykamara elé fogjuk tárni, mert szerintem ez így rendben van”.

Mint kifejtette, az EJEB szerint a probléma az, hogy a kegyelmezési eljárás végén a köztársasági elnöknek kizárólagos – diszkrecionális – jogköre van.

Azzal kapcsolatban, hogy az EJEB emellett úgy vélte, túl hosszú idő a negyven év, amelynek el kell telnie a felülvizsgálatig, elmondta: most huszonöt évet említett a strasbourgi bíróság, ugyanakkor van olyan döntése, amelyben harminc évet mondott.

“Ezeknek az éveknek a meghatározása nagyon nehéz. Most is gyakorlatilag az egész büntetési rendszerünket érinti (…) ez a kérdéskör” – mondta a miniszter. Hozzáfűzte: kíváncsi a nagykamara véleményére, amelyet majd politikai és jogi szinten is megvizsgálnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »