Zacher: a cannabis legalizálása nem időszerű (és nem ez a legfontosabb kérdés most) Magyarországon

Zacher: a cannabis legalizálása nem időszerű (és nem ez a legfontosabb kérdés most) Magyarországon

Megdőlt a kapudrog elmélet a marihuánával kapcsolatban – mondta Zacher Gábor toxikológus az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A szakértő szerint ugyan a kapudrog elméletet ma már nem tartják megalapozottnak, de a praxisában azt tapasztalta, nagyon sokan kezdték a marihuánával, majd azután tértek át más kábítószerekre. Ugyanakkor valóban nincs törvényszerűség aközött, hogy ki milyen utat jár be a kábítószerekkel kapcsolatban.

Elmondta azt is, a cannabis legalizálása nem időszerű (és nem ez a legfontosabb kérdés most) Magyarországon, viszont a fű orvosi felhasználásáról lehetne és kellene is vitatkozni.

Hírdetés

Fodor Gábor a Liberálisok elnöke a múlt héten nyújtotta be a kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatát, amelyben engedélyezné 21 éves kortól a marihuána rekreációs célú használatát, egészségügyileg indokolt esetben pedig ennél már ennél fiatalabb kortól engedélyezné a thc-fogyasztást.

A Floridai Egyetem korábbi felmérése szerint sem a marihuána, vagy a cigaretta, hanem sokkal inkább az alkohol az első szer, amit a diákok elsőként kipróbálnak. A megkérdezett tanulók 72,2 százaléka állította, hogy fogyasztott már alkoholt, miközben csak 45 százalék próbálta ki a cigarettát, és valamivel több, mint 43 százalék számolt be marihuána fogyasztásról.

Adam Barry, az Egészség és Emberi Teljesítmény Tanszék kutatómunkatársa szerint „a kutatási eredmények ugyan nem valószínű, hogy eldöntik a több évtizedes vitát, mi indíthat el valakit a rendszeres droghasználat útján, de segítséget nyújthatnak az oktatásban résztvevőknek, hogy hatékonyabb prevenciós programokat dolgozzanak ki”.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »