Winkler: Rendezni kell az Eu demokrácia- és kommunikációdeficitjét

Az Európai Unió reformra szorul, de nagyon sokféle vélemény fogalmazódik meg annak kapcsán, hogy milyen legyen a jövő az EU-ban; zajlik a vita, abban viszont egyetértés van, hogy két alapvető hiányosságot ki kell küszöbölni, mégpedig a demokráciadeficitet és a kommunikációs deficitet – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő szombaton a magyarországi Szentpéterszegen, ahol a testvértelepülések találkozóján tartott előadást.

‘A demokráciadeficit olyan hiányossága az EU-nak, amely a kismértékű legitimitásból származik. Hogyan nevezik ki az európai biztosokat, ki kérheti számon az Európai Bizottság apparátusát? Ha az Európai Bizottság az európai kormány szerepét tölti be, miért nem lehet ezt a ‘kormányt’ megbuktatni? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fogalmaznak meg, tegyük hozzá, hogy jogosan, az európai civil társadalomban, és nagyon gyakran a polgárok maguk is felteszik ezeket a kérdéseket. A második deficit, a kommunikáció hiányossága abban tükröződik a leginkább, hogy az európai polgárok nehezen igazodnak el az európai bürokrácia útvesztőiben. Bizánci közigazgatás, áttekinthetetlen, szerteágazó szabályozások labirintusa, elburjánzó törvénykezés nehezíti, olykor lehetetlenné is teszi a vállalkozók, civilek mindennapjait, ezért nem értik szükségességét, annak ellenére sem, hogy minden szabályozás érdekükben születik. Mindkét irányból jövő kritika jogos és megoldásokat kell találni a mindkét deficitre’ – idézi Winklert az RMDSZ közleménye.

Az európai parlamenti képviselő szerint a demokráciadeficit kiküszöbölésének legcélravezetőbb útja az, hogy az Európai Parlament, amelynek tagjait közvetlenül választják, átveszi az elsőbbséget az európai intézmények között.

“Akárcsak a nemzeti parlamentekben, az állampolgárok által közvetlenül megválasztott EP-képviselők lesznek a törvényhozók, és nem az Európai Bizottság eurokratái. A kommunikációs deficit esetében sokan a média, illetve az új média, internet és közösségi hálók szerepét kívánják megnövelni, véleményem szerint ez szükséges, de nem elégséges. A demokráciából nem lehet kiiktatni a közvetlen kommunikációt. Jogos a polgárok igénye, hogy közvetlenül kommunikáljanak az általuk megválasztott képviselőkkel és nekünk, európai parlamenti képviselőknek is kötelességünk, hogy eleget tegyünk ennek az igénynek” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Szentpéterszeg község negyedszerre szervezte meg a határon túli testvértelepülésekkel való találkozót közvetlen brüsszeli támogatásból, az Európa a Polgárokért program keretében. Romániából Bors, Kémer, Magyarremete, Szentjobb küldöttsége vett részt. A rendezvény Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnökének védnöksége alatt zajlott – tájékoztat a közlemény.
agerpres


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »