Wilson-központ: Demszky Gábor is ott kutat

Wilson-központ: Demszky Gábor is ott kutat

Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester (SZDSZ) is ösztöndíjas kutatója annak a washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatói Központnak, amelyről tegnap kiderült, hogy nem rendez tudományos konferenciát az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából, pedig erre a magyar nagykövetség állítólag felkérte – tudta meg lapunk. A Magyar Nemzet kereste Demszky Gábort, arról érdeklődve, hogy mint a központ kutatója, tud-e valamit a konferencia elutasításának okáról, de lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

Tegnap a Népszabadság számolt be arról, hogy a rendezvény megtartására a részben költségvetési finanszírozású intézmény hivatalosan a nyár elején kapott felkérést a magyar nagykövetségtől, múlt heti elutasító döntésük pedig váratlanul érte a magyar felet, amely elvileg már a konferencia programjára és a résztvevők személyére is ajánlást tett. A lap szerint a központ elvileg azért is mondott nemet, mert aggodalmat keltett, hogy esetleg olyan magas rangú személyt küldenek Magyarországról, akinek „tudományos munkássága méltatlan a Wilson-központ színvonalához”.

Arról azonban nem tett említést a Népszabadság, hogy a Wilson-központ ösztöndíjas kutatói közt találjuk a volt főpolgármestert is.

Hogy ki lett volna a magyar résztvevő, nem derül ki a cikkből, a lap azonban felidézte, hogy Szijjártó Péter az Index hírportálnak augusztus elején arról beszélt, van olyan felvetés, hogy Orbán Viktor esetleg ősszel az Egyesült Államokba látogatna az ’56-os forradalom évfordulóján. Hozzátette ugyanakkor, hogy a miniszterelnök stábja az ügyben még nem hozott döntést.

Kerestük a központot annak érdekében, hogy megerősítsék az információkat, lapzártáig azonban nem kaptunk tőlük válaszokat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ugyanakkor érdeklődésünkre közölte, semmilyen módon nem merült föl, hogy a miniszterelnök személyesen vegyen részt az előkészítés alatt álló történészi konferencián. Bár válaszukban kerülték a Wilson-központra vonatkozó kérdéseket, azt elismerték, hogy Magyarország külképviseletei nagyszámú kulturális, szakmai programmal készülnek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról való megemlékezésre. A washingtoni nagykövetség több amerikai intézménnyel is megbeszéléseket folytatott egy nagyszabású történeti konferencia megtartásáról, amely folyamat eredményeképpen a választás a washingtoni Nemzeti Védelmi Egyetemre (National Defense University) esett.

A Népszabadság felidézte, hogy 2006-ban, amikor a szocialista Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, a konzervatív vezetésű Egyesült Államokban emlékévet szenteltek az ’56-os forradalom 50. évfordulójának. Ám azt már nem tették hozzá, hogy ezzel egy időben itthon demonstrációk zajlottak az akkori miniszterelnök ellen, amelyek szétoszlatásához a rendőrség többek közt gumilövedékeket, vízágyút és lovas rendőröket is bevetett. Az utcai harcokban több civil maradandó sérülést szenvedett, Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitányt azonban állami elismerésben részesítették. 2006 novemberében Demszky Gábortól mint főpolgármestertől vehette át a Budapestért díjat „a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért”, egy évvel később pedig Szent György-díjat kapott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »