Websorozat készül nyelvművelő színészekkel

Websorozat készül nyelvművelő színészekkel

Az idősebbek számára a mai napig emlékezetes élményt jelenthet az Álljunk meg egy szóra! című, kultikussá vált tévéműsor, amelyben 1987-től több mint egy évtizeden át heti rendszerességgel magyarázott magyar szavakat és kifejezéseket Grétsy László nyelvészprofesszor és Vágó István tévés személyiség. Ráday Péter, a MOME végzőse most egy pompás websorozat pilot epizódjában ad új távlatokat a fiatalos nyelvművelésnek.

Piszlicsáré. Mindenki tisztában van a szó jelentésével? Az is megeshet, hogy ismerjük a kifejezést, de nem is megfelelő módon használjuk. Amikor egyszerűsödik a beszélt nyelv, az írott pedig az internetnek tulajdoníthatóan szinte már a tőszavak szintjére korlátozódik, aranyat ér egy olyan műsor, amelyben a lassan feledésbe merülő kifejezésekre hívják fel a figyelmet.

Annak idején az Álljunk meg egy szóra! még teljesen más médiafogyasztás mellett aratott sikert, ám hogy a formátum nem teljesen reménytelen, arra most egy fiatal diplomás hívta fel a figyelmet. Ráday Péter Tessék című sorozata egyszerre ötletes és mégis hihetetlenül egyszerű vállalás. Ahogy az alkotók a filmjük leírásaként megfogalmazták, a Tessék egy olyan oktató websorozat terve, amely humorosnak vagy érdekesnek tűnő magyar szavak eredetének és jelentésének vizsgálatával foglalkozik. Teszik mindezt szórakoztató köntösben.

Tessék #1 (pilot) – Piszlicsáré from Melvin Productions on Vimeo.

.

A bevezető, vagyis pilot epizód a piszlicsáré szóval foglalkozik. A szót egy sci-fi film forgatásának szünetében boncolgatja Jakab Juli színésznő, aki Kiss Benedek Kristófnak magyarázza el a szó jelentését, mert a fiú összekeverte azt a csiricsáré kifejezéssel. Hogy a szó kontextusba kerüljön, az epizódban szó szerint elhangzik egy olyan mondat is: „Nem érek rá ilyen piszlicsáré ügyekre pazarolni több intergalaktikus nanomásodpercet.”

A humoros, könnyed websorozat első epizódja ingyen megtekinthető az internet ismert tartalommegosztó csatornáin, s ékes bizonyíték arra, hogy egy egyszerű ötletet kreativitással akár pénz nélkül is sikerre lehet vinni. A rendező, Ráday Péter a MOME média design szakán végzett, és a Tessék sorozat epizódja egyben a diplomamunkája. A filmben szereplő Jakab Juli pedig mostanában igen kapós, szerepelt a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, a Senki szigete és a Saul fia című filmekben is.

Ráday teljesítménye azért is megsüvegelendő, mert az elmúlt években folyamatosan a MOME animáció szakosait dicsértük az egekig, miután a fiatal rendezők szinte letarolták a nemzetközi filmfesztiválokat. Ráday most bebizonyította, hogy a MOME egészén világszínvonalú képzés zajlik, websorozata is egyértelműen nemzetközi színvonalat üt meg. És hogy mennyire kapós a sorozatötlet, azt jól mutatja, hogy számos kommentben máris újabb feldolgozandó kifejezéseket javasolnak a hozzászólók: a pernahajder és a csinnadratta szavak például további két rész számára kínálnak azonnali témát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »