Washington szerint az amerikaiakat vették célba

A brüsszeli merényletek célpontjai részben amerikai állampolgárok lehettek – vélekedett a washingtoni kongresszus egy felderítési ügyekben illetékes képviselője szerdán, egyebek közt arra alapozva meggyőződését, hogy a repülőtéri robbantásokat az amerikai légitársaságok pultjai közelében hajtották végre.

„Nézőpontom szerint ez egy amerikaiak elleni támadás lehetett. Úgy tűnik, hogy részben amerikaiakat vettek célba” – mondta egy sajtótájékoztatón Devin Nunes, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke.

A Zaventem repülőtéri robbanások „éppen a United, az American és a Delta légitársaságok check-in pultjai mellett következtek be” – mutatott rá Nunes. A keddi merényletek másik célpontja, a Maelbeek metróállomás pedig „az amerikai nagykövetség közelében” van – tette hozzá.

„Keresve sem találhattak volna jobb helyszínt (a belga fővárosban), ahol amerikaiakra lehet lesújtani” – mondta.

Az American Airlines kedden azt közölte, hogy a robbanások nem az ő pultjánál következtek be, és ezt azzal támasztotta alá, hogy egyetlen alkalmazottja sem került fel a sebesültek listájára.

Magas terrorfenyegetettség

A szövetségi hatóságok szerint a brüsszeli terrortámadásnak legalább tíz amerikai sebesültje van, emellett nincs információ több amerikai állampolgárról, köztük a belgiumi és az uniós képviselet néhány tisztségviselőjéről.

2001. „szeptember 11. óta nem volt még ilyen magas” az Egyesült Államok terrorfenyegetettségének szintje – jelentette ki a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy a fenyegetettség várhatóan tovább növekszik.

Egy nappal korábban az Egyesült Államok külügyminisztériuma is további merényletek veszélyére figyelmeztette az Európába utazó amerikai állampolgárokat. A New York-i rendőrség terrorellenes részlegének vezetője, John Miller pedig megerősítette, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a rendőrség küldöttsége egy napon belül Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen a keddi terrortámadást követő nyomozásban. Barack Obama elnök első reagálásában úgy fogalmazott, hogy a világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni harcban. Egyúttal bejelentette, hogy Charles Michel belga kormányfővel beszélve felajánlotta Washington segítségét a nyomozáshoz.

Ash Carter amerikai védelmi miniszter szerdán úgy fogalmazott: a brüsszeli támadások rá fogják vezetni Európát, hogy csatlakoznia kell az Egyesült Államokhoz az Iszlám Állam szervezete ellen vívott iraki és szíriai harcok fokozásában.

„A Brüsszelben történtek újabb jelzésként szolgálnak majd az európaiak számára, hogy ahogyan mi fokoztuk az Iszlám Állam legyőzését célzó hadműveleteinket Szíriában, Irakban és másutt, úgy nekik is fokozniuk kell az erőfeszítéseiket, és csatlakozniuk kell hozzánk” – mondta Carter a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »