Washington nem támogatja tovább a gyerekgyilkosokat

Egy lázadócsoport harcosai lefejeztek egy 12 éves fiút az észak-szíriai Aleppóban, tettüket videóra is vették – jelentette szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A Nur ad-Din az-Zenki nevű ellenzéki milícia azzal vádolta a fiút, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjéhez hű, al-Kudsz Brigádok nevű palesztin fegyveres csoport soraiban harcolt.

Az interneten két videó is kering a véres tettről, amelyeken azt lehet látni, hogy egy férfi egy kisteherautó platóján lefejezi a gyereket, a milícia többi tagja pedig nevet közben. „Ez egy fogoly az al-Kudsz Brigádoktól. Nincsenek többé férfiak köztük, ezért manapság gyerekeket küldenek” – mondja az egyik férfi. „Ezek a kutyáid, Bassár, az al-Kudsz Brigád gyerekei” – gyalázkodott egy másik.

A szíriai kormányhoz hű al-Kudsz Brigádok szerint a megölt 12 éves egy szegény családból származó beteg palesztin fiú volt, nem pedig harcos.

Az ellenzéki Nur ad-Din az-Zenki korábban az Egyesült Államoktól is kapott támogatást Törökországon keresztül egyebek mellett TOW típusú páncéltörő rakétákat.

Amerika is felébredt

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: Washington több információt szeretne erről a szörnyűségről. „Amennyiben bizonyítani tudjuk, hogy valóban ez történt, és ennek a csoportnak volt köze ehhez… úgy leállítunk minden további támogatást és kapcsolatot ezzel a csoporttal” – hangsúlyozta újságírók előtt.

A szír lázadócsoport vezetősége ugyanakkor elhatárolódott a véres tettől. „Ilyen bántalmazások egyedi túlkapások, amelyek nem képviselik tipikus cselekedeteinket, sem általános politikánkat” – írták a lázadók vezetői a Twitteren. Az összes résztvevőt letartóztatták és átadták egy bizottságnak, amely kivizsgálja az esetet és minél hamarább döntést hoz az ügyben – tették hozzá.

A gyilkosság nagyban hasonlít az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet által elkövetett rémtettekre. Az iszlamisták több száz foglyukat végezték ki – egy részüket lefejezéssel – az elmúlt három évben az ellenőrzésük alatt tartott iraki és szíriai területeken.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »