Washington nem kér az '56-os konferenciából

A washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatói Központ nem rendez tudományos konferenciát az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából. Ez egyértelműen a magyar diplomácia kudarca, hiszen a rendezvény megtartását formálisan a magyar nagykövetség javasolta – írta a Népszabadság.

A lap szerint a világ egyik legismertebb külpolitikai kutatóintézete még nyár elején kapta a felkérést, s a múlt heti elutasítás váratlanul érte a magyar felet, utóbbi már a konferencia programjára és a résztvevők személyére is ajánlást tett. Az amerikaiak elutasító magatartása mögött az húzódhat meg a cikk írója szerint, hogy a magyar fél Budapestről is szeretett volna egy meg nem nevezett “magas rangú személyt” delegálni, a Wilson Központban azonban attól tartottak, hogy esetleg olyan valakit küldenek, akinek a tudományos munkássága méltatlan az intézmény színvonalához. Sőt, arra is felfigyelhettek a lap szerint, hogy Szijjártó Péter az Indexnek adott lapinterjúban megpendítette, nem kizárt, hogy Orbán Viktor az ’56-os forradalom évfordulójának környékén esetleg az Egyesült Államokba látogatna, bár erről még nem született döntés.

A Népszabadság cikkében arra is emlékeztet, hogy bár Szijjártó többször kért találkozót John Kerry külügyminisztertől, vele csak nemzetközi események alkalmával futott össze. A hűvös magyar-amerikai viszonyt az is jól jellemzi, hogy a magyar külügyminiszter az Indexnek adott interjúban azt állította, második eszmecseréjük után maga mondta Victoria Nulandnak, az amerikai külügy Európával foglalkozó államtitkárának, hogy ne is találkozzanak többet, „mert teljesen fölösleges, hogy még tovább romboljuk a kétoldalú politikai együttműködést”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »