Voner kérdez: Rogán Antal, Habony Árpád, illetve Michaeli Shabtai üzletember a célkereszben

„Az offshore cégek letelepedési kötvényből származó bevételei” – a tervek szerint ez lesz az egyetlen napirendi pont jövő hét csütörtökön, az Országgyűlés gazdasági ellenőrző albizottságának ülésén. Ennek keretében az albizottság jobbikos elnöke, Volner János igencsak prominens személyeket szeretne meghallgatni: Rogán Antalt, a miniszterelnök kabinetfőnökét, Habony Árpádot, a kormányfő tanácsadóját, illetve Michaeli Shabtai üzletembert.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A letelepedési kötvény lényege, hogy 300 ezer euró befektetés ellenében bárki magyarországi, vagyis EU-s tartózkodási engedélyhez juthat. A Rogán Antal javaslatára létrehozott konstrukcióban csak bizonyos, részben offshore hátterű cégek forgalmazhatják a kötvényeket, és jutnak abból jelentős – egyes becslések szerint milliárdos – haszonhoz.

A Heti Válasz a múlt héten azt írta, hogy az egyik ilyen cég, a a balkáni és a volt szovjet országokban forgalmazó VolDan Investments Ltd. tulajdonosa Michaeli Shabtai.

Belpolitikai szempontból érdekesebb, hogy a lap szerint a kötvényeket értékesítő cégek közül három – köztük a legnagyobb falatnak számító kínai piacot lefedő Hungary State Special Debt Fund – is több szálon kapcsolódik Habonyhoz, akit mindenki a miniszterelnök tanácsadójaként ismert, de akinek semmiféle hivatalos, szerződéses kapcsolata nincs se a kormánnyal, se a Fidesszel.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »