Vona: Orbán elcseszte

Vona Gábor szombati sajtótájékoztatóján portálunk kérdésére válaszolva kifejtette, mit gondol a Jobbik arról, hogy nagy valószínűséggel kellő számú aláírás gyűlt össze az olimpiaellenes budapesti népszavazásra.

A Jobbik elnöke – Volner János szavait idézve – sommásan úgy vélekedett:

„Orbán Viktor elcseszte ezt a dolgot.”

Vona Gábor hangsúlyozta: a Jobbik eddig sem örült neki, hogy az olimpia nemzeti ügyét a Fidesz pártpolitikai kérdéssé alacsonyította.

„Azért, hogy ez így történt, elsősorban a kormány és személyesen Orbán Viktor a felelős, (…) ezt nem lehet másra rátolni”

– emelte ki Vona, aki szerint az olimpia kapcsán megjelenő „népharag” motivációja mégsem az olimpiaellenesség, hanem az ország vezetésével szembeni elégedetlenség.

Vona úgy fogalmazott: a miniszterelnöktől az lenne a helyes és elvárható magatartás, „ha nem bújna Tarlós István szoknyája mögé, és vállalná a felelősséget azért, „amit ő rontott el”.

Hírdetés

„Ha az olimpiai mozgalmat sikerült volna nemzeti ügyként kezelni, ami mögé mindenki jó szívvel beállhat, és nem akarta volna Orbán Viktor és a Fidesz kisajátítani, akkor nem itt tartanánk”

– értékelte a helyzetet a pártelnök.

A Jobbik vezetője arra is kitért, hogy szerinte nem ez a miniszterelnök első ilyen kudarca: a kvótákkal szemben „elképesztő mértékű” társadalmi elutasítottság mutatkozott, az erről szóló népszavazás mégis érvénytelen lett, mert a kormánypárt ugyanígy kisajátította magának a „nemzeti ügyet”:

„Orbán Viktornak sikerült ezt a kérdést egy olyan kvázi-polgárháborúvá alakítani, ahol az aluljáróban embereket vernek meg. Ez egy negatív értelemeben vett politikai aranyérem.”

A pártelnök úgy látja: az olimpiai mozgalom lángját nem a miniszterelnöknek kellett volna cipelni, hanem meg kellett volna hagyni a civil szférának és az olimpikonoknak, így nem az a kép alakult volna ki, hogy ez „a Fidesz népszerűségnövelő eszköze és a korrupció leendő melegágya”.

Leszögezte: a Jobbik továbbra is olimpiapárti, de szerinte annak érdekében, hogy ne eszkalálódjon tovább a feszültség, el kell állni a 2024-es pályázattól és Tarlós Istvánt, illetve a kormányt is ennek megfontolására kérte.

Ugyanakkor a népszavazás és a körülötte várható negatív kampány, az „elszabadult vitával” szerinte egy jövőbeli sikeres pályázat esélyeit csökkentené.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »