Vona Gábor már beszélt Dúró Dórával

Vona Gábor már beszélt Dúró Dórával

A pártelnökség előtt Novák Előd ügye. Egyelőre nem indul etikai eljárás.

Már egyeztetett Vona Gábor a Jobbik frakciójából kizárt Novák Előd feleségével, Dúró Dórával – közölte a Magyar Nemzettel a pártelnök tegnap. Azt mondta a férje kizárása miatt emberileg igen nehéz helyzetbe került képviselőnek, hogy amennyiben továbbra is megvan benne a bizalom a frakció irányában, és ez kölcsönös, örülne, ha az Országgyűlésben és a párton belül is folytatná a munkáját. Vona Gábor kérdésünkre egyúttal cáfolta Novák Előd korábbi állításait, miszerint a bizalmi szavazás előtt egyesével megkereste volna a frakciótagokat. Azt elismerte, hogy több képviselővel is beszélt, de mint mondta, őt is többen keresték annak kapcsán, hogy a Novák Előddel szemben megingott bizalom után hogyan lehet folytatni a parlamentben a közös munkát. A pártelnök egyúttal azt is megerősítette, hogy a bizalmi szavazást megelőző vitában egyértelművé tette, nem tud együtt dolgozni a jövőben Novák Előddel.

Ismert, a pártban és a közvéleményben is egyaránt megosztó politikusról a Jobbik frakciója hétfőn – Vona Gábor pártelnök kezdeményezésére – bizalmi szavazást tartott, végül kizárták a képviselőcsoportból. Az ok a Novák Előd által írt alelnökjelölti szándéknyilatkozat volt, amely élesen bírálja és számos kritikával illeti mind az elnököt, mind a néppártosodást, ráadásul néhány gyanús ügyet is említ. Vona Gábor szerint egyébként azokból semmi sem igaz.

Habár a Jobbik frakciójából kizárták, Novák Előd egyelőre biztosan a párt tagja marad. Staudt Gábor, a Jobbik etikai bizottságának elnöke érdeklődésünkre tegnap délután azt mondta, senki sem kezdeményezett eljárást a politikus ellen. Novák Előd pedig maga vetette el azt a lehetőséget, hogy otthagyja a pártot. – Hiába remélik sokan, hogy pártszakadás lesz, nem lesz – mondta a Hír TV-ben.

A Jobbik elnöksége ma délután ülésezik, ahol kétharmados többséggel dönthetnek arról, hogy a képviselőtől visszakérik mandátumát. Novák Előd ugyanakkor ennek már elébe ment, és jelezte, önként lemond képviselői helyéről.

A Jobbikon belüli harc egyáltalán nem új keletű: már egy évvel ezelőtt voltak jelei annak, hogy a pártban többen is az Országgyűlésen kívül szeretnék látni Novák Elődöt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »