Vona elintéze Novák Elődöt – kizáratta a frakcióból

Vona elintéze Novák Elődöt – kizáratta a frakcióból

Novák Előd szerint Vona Gábor egyesével kereste meg a Jobbik-frakció tagjait és kezdeményezte a volt alelnök kizáratását onnan.

Vona Gábor kezdeményezte, hogy az új pártelnökség szólítsa fel Novák Elődöt lemondásra – közölte a volt alelnök Facebook-oldalán. Novák szerint a pártvezető egyesével kereste meg a frakció tagjait, hogy kizárassa onnan őt. „Inkorrektnek érzem a tisztújítás után előállni egy ilyen durva szankcióval” – tette hozzá az alelnöki pozícióban nemrég leváltott politikus, aki szerint ez nem szerepelt Vona választási ígéreteiben.

Novák kijelentette, esküjéhez híven visszaadja képviselői mandátumát, és távozik a parlamentből.

Lezárta a ki nem tárgyalt programvitákat

A volt alelnök szerint meglepte őt, hogy bizalmi szavazást tartottak a személyéről. Szerinte Vona azzal választatta meg magát, hogy csak más feladatot szán neki, ő pedig a ki nem tárgyalt programvitákat a szabad akaratából lezártnak nyilvánította.

Novák Előddel, illetve két társával, Szávay Istvánnal és Apáti Istvánnal korábban azt közölte Vona: hiába indulnának újra az alelnökségért, meg fogja vétózni azt, és inkább jobbikos polgármesterekkel kíván együtt dolgozni. A korábbi alelnökök először arról beszéltek, becsületbeli ügynek tartják, hogy így is megmérettessék magukat, de végül elfogadták a pártvezető döntését. A május végi tisztújításon Vonát 79 százalékos támogatottsággal választották újra elnöknek, míg az elnökségbe bekerült Janiczak Dávid ózdi, Toroczkai László ásotthalmi és Fülöp Erik tiszavasvári polgármester.

Inkorrektnek és etikátlannak tartja

Novák azért írt egy alelnökjelölti programot, ami aztán ki is szivárgott: ebben a Jobbik belső botrányairól írt, és úgy vélte, Vona a továbbiakban nem tűrné meg a belső vitákat. A volt alelnök még Vona bizalmasának cégügyeit is taglalta, nem sokkal később pedig már a TV2-n beszéltek jobbikos offshore cégről, a fideszes Halász János pedig sajtótájékoztatót tartott, amit aztán az érintett Forrai Richárd zavart meg. Mirkóczki Ádám szóvivő május végén a Hír TV-ben arról beszélt: akár etikai bizottság elé is kerülhet Novák alelnökjelölti programja. Novák most ugyanakkor arról írt: bár Vona kritizálta és megkérdőjelezte programját, tételesen senki nem tudta cáfolni állításait.

A volt alelnök szerint ő demográfiai szakpolitikusként dolgozott volna tovább, teljes kiszorítását pedig inkorrektnek és etikátlannak tartja, de esküjéhez híven elfogadja a döntést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »