Vona: a bérunió nem adóemelésről és Brüsszel által meghatározott magyar bérekről szól

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje csütörtökön az ellenzéki párt béruniós kezdeményezéséről tartott pécsi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a bérunió célja, hogy a magyar emberek tisztességes bért kapjanak a munkájukért, és a magyar vállalkozások valóban termelékennyé, versenyképessé válhassanak, illetve bekapcsolódjanak az európai és globális gazdaságba.

A pártelnök hamis vádaskodásnak nevezte, hogy a bérunió adóemelésről és Brüsszel által meghatározott magyar bérekről szólna. Vona Gábor úgy vélekedett, hogy a béruniós vita kezdeményezése Orbán Viktor feladata lett volna, azonban, mint megjegyezte, a miniszterelnök többször is kijelentette, hogy nem támogatja azt. Hozzátette, hogy a magyar emberek azonban támogatják és az ország számtalan pontján gyűjtik az aláírásokat. Vona Gábor azt is szorgalmazta, hogy az EU kohéziós és gazdasági politikája “adjon lehetőséget végre” a közép-európai régió felzárkózására.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország uniós csatlakozása óta az európai és magyar átlagbérek közötti szakadék nőtt, a térséget olcsó munkaerőbázisként használja az unió, amihez “a mindenkori kormányok még asszisztáltak is”. Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyásával folyó béruniós kezdeményezés ezen kíván változtatni – szögezte le a Jobbik elnöke. Vona Gábor jelezte azt is, hogy május 22-éig összesen egymillió aláírás összegyűjtésére van szükség ahhoz, hogy nyolc kelet-közép-európai ország részvételével zajló kezdeményezés kérdése az Európai Parlament és az EB elé kerüljön.

Hírdetés

A pécsi önkormányzat gazdálkodásában keletkezett költségvetési hiányra térve a pártelnök azt mondta: az elmúlt években a baranyai megyeszékhely “leszakadó pályára” került. Fogarasi Gábor, a Jobbik pécsi önkormányzati képviselője, a Baranya 1-es választókerület országgyűlési képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a város adóssága az önkormányzati cégekkel együtt akár a 20 milliárd forintos nagyságrendet is elérheti. A helyzet miatt létrehozott döntéshozó és tényfeltáró bizottságok tevékenységéről úgy vélekedett, azok működésétől “valós eredmény” nem várható.

Vona Gábor az eddig összegyűlt, a béruniót támogató aláírások számát firtató újságírói kérdésre egyelőre pontos adatot nem tudott mondani, az interneten gyűjtött, online-aláírások mennyiségét azonban 50-70 ezerre becsülte.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »