Vízummentesség: Szijjártó nem tartja elfogadhatónak

Vízummentesség: Szijjártó nem tartja elfogadhatónak

Nem tartja elfogadhatónak a magyar külügyminiszter a vízummentesség megadását a törököknek, mert az szerinte egy alku része, és szó sincs arról, hogy Ankara teljesítette volna a más országoktól is elvárt feltételeket. Nem bíznak a törökök sem abban, hogy eltörlik a vízumot és véget ér a sorban állás a követségek előtt.

Nem alaptalan az aggodalom, az Európai Unió ugyanis nem kevesebb, mint 72 feltételt támasztott Törökország elé, amiből a bizottság alelnöke szerint Ankara 67-et már teljesített. Frans Timmermans szerint Törökország az elmúlt hetekben további jelentős haladást ért el.

„Nem hiszek benne. Remélem, hogy véget ér a vízumkényszer, és mindenki szabadon utazhat, de nem hiszem, hogy ez bekövetkezik” – jelentette ki Atalay Yasar, egy utazási iroda tulajdonosa.

Ha minden akadály elhárul és az Európai Unió fel is oldja a Törökországgal szembeni vízumkényszert, akkor sem lepik el a török állampolgárok júliusban Európát, mert csak azok élhetnek a lehetőséggel, akiknek iratai biometrikus adatokat tartalmaznak, márpedig ezek kiadását még csak most kezdi meg Törökország.

A török vízummentesség engedélyezése márciusban német nyomásra ment át az uniós csúcson, és mivel az elképzelés nem élvez általános támogatást, ezért azt bármelyik tagállam megvétózhatja.

„Az Európai Unió területére az az ország kaphat vízummentességet, amely minden létező követelménynek megfelel, hiszen az európai emberek és köztük a magyar emberek biztonsága nem lehet alku tárgya, tehát európai vízummentességet nem különböző alkukkal, hanem a követelmények teljesítésével lehet elérni. Az egy elfogadhatatlan helyzet volna, ha Georgia és Ukrajna előtt kapna Törökország vízummentességet, hiszen Georgia és Ukrajna évek óta próbálják teljesíteni a feltételeket, amelynek tekintetében most sikerrel jártak” – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szerinte az Európai Unió a hitelességét veszélyeztetné, ha egy alku miatt megadná a vízummentességet Ankarának és nem kérné számon a törökökön is a másoktól is elvárt feltételeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »