Vizsgálják Oprea katonai karrierjét

Vizsgálják Oprea katonai karrierjét

Vizsgálatot indított a védelmi minisztérium annak kiderítésére, szabályosan lépett-e elő Gabriel Oprea volt belügyminiszter a katonai ranglétrán.

oprea443_b

Opreát 2001-ben léptették elő dandártábornokká, 2009-re pedig végigjárta a tábornoki ranglétra összes fokozatát, és megkapta a vezérezredesi rangot. A védelmi tárca most a sajtó jelzései alapján azt vizsgálja, törvényesen léptették-e elő 2001-ben ezredesből dandártábornokká. A volt politikus ugyanis épp ebben az évben kapta első kormánytisztségét a Năstase-kabinetben: államtitkári rangban kinevezték az Állami Tartalékalap élére.

Az ügyben az a figyelemre méltó, hogy az 1993-ban századosi rangban tartalékállományba vonult Opreát két rangot – az őrnagyit és az alezredesit – átugorva ezredesként aktiválták újra, majd rögtön elő is léptették tábornokká. Az indoklás az volt, hogy a tisztség viselőjének tábornoki ranggal kellett rendelkeznie.

Mint ismeretes, Oprea ellen a belügyi tárca belső hírszerzésénél elkövetett pénzügyi visszaélések miatt vádat emelt a DNA, törvénytelenül igénybe vett rendőri kísérete egyik tagjának halálos balesete miatt pedig gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indítana ellene bűnvádi eljárást. Mivel ezt a szenátus nem hagyta jóvá, lemondott szenátori mandátumáról. Idén plágium miatt doktori címétől is megfosztották.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »