Vizsgálják, hogy mi is történt a migránsokkal

Vizsgálják, hogy mi is történt a migránsokkal

Az ENSZ egyelőre vizsgálja, hogy milyen hajószerencsétlenség történt a Földközi-tengeren hétfőn. Túlélők szerint 4-500 ember fulladt a tengerbe, amikor a járműveik viharba kerültek. Mások szerint egy nagy hajó süllyedt el, de ennek a maradványait nem találták meg, és csak 10 holttestet gyűjtött össze a görög és olasz parti őrség.

Idén eddig 24 ezren indultak el keresztül a Földközi-tengeren, köztük 3700 gyerek egyedül, szülők nélkül utazik. Most, hogy javulni kezdett az idő, és már elég meleg van, napról napra többen indulnak útnak. Ráadásul most már nemcsak Észak-Afrikából, Egyiptomból és Líbiából indulnak, hanem török kikötőkből is – mondta egy segélyszervezet vezetője, Sarah Tyler.

A Földközi-tengeren idén eddig 27 ezren érkeztek Európába, de áprilisban már hetente 6 ezren vágtak neki az útnak. Törökország felől hivatalosan március óta nem érkeznek illegális bevándorlók, aki jön, azt vissza lehet toloncolni. A török kormány viszont most megfenyegette Brüsszelt, hogy újrakezdik a migránsok küldését, ha az EU nem adja meg az ígért vízummentességet a török állampolgároknak júniusig.

„Nem akarok találgatásokat. A héten találkozunk az uniós vezetőkkel, hogy a vízummentesség júniusi bevezetéséről tárgyaljunk. Ha ez nem történik meg, senki se várhatja, hogy Törökország ennek ellenére is tartsa az általa vállaltakat” – jelentette ki a török miniszterelnök, Ahmet Davotoglu.

A balkáni útvonal március óta van lezárva. A görög–macedón határon a migránsok hétfőn is megpróbáltak áttörni, a rendőrök könnygázzal fékezték meg őket.

Más görög városokban a turistaszezon kezdete előtt elkezdték begyűjteni a közterületen élő migránsokat. Az athéni kikötőből, Pireuszból több ezer embert költöztettek át a fővárosi menekülttáborba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »