Vizsgálják az Európai Parlamentben Ilonka néni ügyét

Vizsgálják az Európai Parlamentben Ilonka néni ügyét

Befogadta az Európai Parlament (EP) a Tamás Ilonka-ügyben benyújtott petíciót és megkezdték annak kivizsgálását – közölte Lomnici Zoltán, a felvidéki jogfosztottak érdekeit nemzetközi fórumokon képviselő Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke csütörtökön az MTI-vel. 

00ilonkalom_bTamás Ilonka és Lomnici Zoltán

Elmondta, több mint egy éve nyújtották be a panaszt a szlovák állampolgárságuktól megfosztott Tamás Ilonka és társai ügyében. A 104 éves Ilonka néni örömmel fogadta a hírt, de megjegyezte, nem érti, miért kellett ennyi időt várni a befogadásra, hiszen teljesen egyértelmű jogsértéseket tár fel a petíció. Az EMT elnöke elmondta, Tamás Ilonka hat évvel ezelőtt fordult hozzá, hiszen „minden jogától megfosztották”: törölték a lakcímnyilvántartásból, megvonták a választójogát és érvénytelenítették a személyi igazolványát. Közölte, a petíciós bizottság határozott arról, hogy előzetes vizsgálatra kéri fel az Európai Bizottságot és kérik a szlovák hatóságok álláspontját. Szerinte úgy tűnik, hogy most érdemi vizsgálat indul az ügyben.

A sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény alapján – amelynek jelenlegi formáját 2010 júniusában fogadták el – már ezren veszítették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően. A magyar könnyített honosításra reagálva elfogadott szlovák jogszabály ugyanis kimondja: elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki egy másik országét felveszi. Tamás Ilonka tavaly februárban fordult beadvánnyal jogorvoslat megvonása és a magánélet ellehetetlenítése címén a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához. A szlovák alkotmánybíróság 2014 szeptemberében hozott határozata után a Szlovákiában lehetséges összes jogorvoslati lehetőség kimerült számára.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »