Vizsgálatot kezdeményez az Európai Baloldal Népszabadság-ügyben

Vizsgálatot kezdeményez az Európai Baloldal Népszabadság-ügyben

Vizsgálatot kezdeményez az Európai Parlamentben az Európai Baloldal nevű frakció a Népszabadság bezáratása miatt. A párt egyik svéd képviselője a Hír TV-nek azt mondta: a sajtószabadság korlátozását jelenti a napilap bezáratása. Szanyi Tibor szerint minden újságírónak sztrájkolni kellene a Népszabadsággal történtek miatt.

Szanyi Tibor szerint az ellenzéki média ugyanolyan támadásokra számíthat a kormányzat részéről, mint a Népszabadság. A szocialista európai parlamenti képviselő szerint minden diktatórikus rezsim megpróbálja elhallgattatni a számára nem kedves hangokat. A politikus szerint minden újságírónak szolidaritási sztrájkkal kellene tiltakoznia a Népszabadságért.

 

„Nemcsak a lapcsoport dolgozóira gondoltam, hanem az összes sajtós kollégára, önnek például nem kéne velem interjút csinálnia, önnek most éppen sztrájkolnia kéne, hogyha rendes érdekvédelem lenne. Én azt hiszem, hogy mindaddig, amíg a szolidaritást úgy fejezzük ki, hogy valaki sajnálkozik, az úgy nem szolidaritás. Az a szolidaritás, hogyha beleállok mellé, és ott vagyok vele. Ilyen értelemben az én reflexeim azt mondják, hogy minden érdekelt dolgozónak fel kéne pattanni, egy óra, két óra, nekem teljesen mindegy, de cselekvő módon kiállni a népszabadságos kollégák mellett, én nagyon hiányolom, hogy ez nincs Magyarországon, kiölték Magyarországon a szolidaritás gondolatát az emberekből” – mondta a Hír TV-nek az MSZP európai parlamenti képviselője.

Az Európai Parlament több frakciója elítélte a Népszabadság bezárását. Egy svéd politikus szeretné, ha a magyar jogállamiságot és a sajtószabadság ügyét az Európai Parlament napirendjére tűznék.

„Hallottam erről és nagyon aggódok emiatt. A sajtószabadság annak a képességét is jelenti, hogy meg tudjuk vizsgálni a hatalmi erőviszonyokat és a korrupciót, és ez a lap nagyon komoly eredményeket ért el ezen a téren. Ez a szabad sajtónak a mélypontja, hogyha bezárnak egy ilyen újságot, legalábbis engem aggodalommal tölt el” – mondta a Északi Zöld Baloldal EP-képviselője, Malin Björk.

Néhány nappal ezelőtt az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője közleményt adott ki, amiben azt írta: antidemokratikus rendszerekben gyakori, hogy bezárnak olyan ellenséges újságokat, amelyek – például korrupciós ügyek feltárásával – aláássák a kormány hatalmát. Párttársa szerint a magyar helyzet elfogadhatatlan.

„Ez egy következő eset, amely megmutatja, hogy egy totalitárius kormány van Magyarországon. Ez hihetetlen, először is azért, mert csak azért zárnak be egy újságot, mert más a véleményük, mint a kormánynak. Másrészt, ahogy ez az egész történt, hiszen esélyük sem volt az érintetteknek reagálni. Összességében ez egy olyan hihetetlen lépés volt, amit Európában senki sem fogadhat el” – hangsúlyozta Birgit Sippel.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a testület is nyomon követi a Népszabadsággal kapcsolatos fejleményeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »