Vízmérgezés: az izotóniás ital a jó választás

Vízmérgezés: az izotóniás ital a jó választás

Nagy mennyiségű víz hirtelen elfogyasztása okozta nemrégiben egy lány halálát a Balaton Sound fesztivál alatt; a fiatal a bevett kábítószer hatása miatt gyorsan sok folyadékot veszített, és ezt próbálta kompenzálni. Zacher Gábor toxikológus a történtek kapcsán arról beszélt lapunknak: a nagy melegben a folyadékvesztéssel rengeteg só és ion távozik a szervezetből, de pusztán vízzel nem lehet pótolni őket, szükség van más italokra is.

A kánikulában sokan igyekeznek gyorsan, vízzel oltani szomjukat és pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget, ám ez bizonyos esetekben nagy károkat okozhat a szervezetben. A napokban arról lehetett olvasni: egy, a Balaton Sound fesztiválon bulizó fiatal lány vízmérgezés következtében vesztette életét, a tragédiát az elfogyasztott drogra hirtelen megivott nagy mennyiségű – több liter – víz okozta. A lány két kilométerre a fesztiválhelyszín bejáratától, egy parkolóban lett rosszul, életét nem tudták megmenteni.

Zacher Gábor főorvos, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője – portrénk róla itt – a Magyar Nemzetnek ezzel kapcsolatban elmondta, az ecstasy nevű kábítószert használók – a lány is ezt a szert fogyasztotta – gyorsan nagyon sok folyadékot veszítenek a drog hatása alatt, és nem mindegy, hogy ezt mivel próbálják pótolni. – Amikor izzadunk, rengeteg sót és iont veszít a szervezet. Ha csökken a nátriumszint, a test igyekszik kompenzálni, vizet vesz fel, amitől a sejtek megduzzadnak. Ha ez az agyban történik, akkor agyödéma alakul ki. Emiatt vagy önmagában csak az ecstasytól jelentkezhetnek halmozott epilepsziás rohamok is – fejtette ki a szakértő.

Kitért rá, nemrégiben egy futóverseny alkalmával másfél liter folyadékot veszített a szervezete a mozgás következtében. Ezt legalább két literrel kell pótolni, ám kizárólag a víz nem jó megoldás. A szakember elmondta, ilyenkor a bevitt mennyiség maximum egyharmada lehet tiszta víz, a többinek izotóniás italnak kell lennie. Azért jobb választás, mert szénhidrátot és ásványi anyagokat is tartalmaz. – Manapság több ilyen termék is elérhető a boltokban, a sportolók például rendszeresen fogyasztják ezeket, de nagyobb folyadékvesztés esetén – nagy melegben – mindenkinek ajánlott – mondta Zacher Gábor.

A Balaton Sounddal összefüggésbe hozott halálesettel kapcsolatban a főorvos megjegyezte: a fesztiválok nem arra valók, hogy mindenki mindent minden mennyiségben kipróbáljon. – A fesztiválok alapvetően nem veszélyes helyek. Bárkit bármilyen baj ér, a kerítésen belül még mindig nagyobb biztonságban van, hiszen ott a biztonsági őrök általában az egészségügyi sátorba, mentőhöz kísérik, míg egy szórakozóhelyen egyszerűen kidobják – magyarázta Zacher Gábor. Szerinte nem a fesztiválok miatt használnak több kábítószert az emberek, mindössze annyi történik, hogy az ország különböző szórakozóhelyei helyett egy helyszínen csoportosulnak a fogyasztók.

Az elhunyt lány barátai a Blikknek korábban úgy nyilatkoztak, a fiatal soha nem fogyasztott még drogot, alkoholt sem nagyon ivott. A Balaton Soundon azonban állítólag egy fiú ingyen osztogatta a tablettákat, amelyekből több, így a szerencsétlenül járt lány is kapott. A lapnak szemtanúk elmondták, hogy legalább négy tablettát vett be, és az erre hirtelen megivott nagy mennyiségű víz okozta a tragédiát.

Korábban megírtuk: Szeles Géza, a Helperek, Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesületének elnöke a Balaton Soundon történő kábítószer-fogyasztással kapcsolatban lapunknak úgy nyilatkozott, túladagolás gyanújával nem kellett senkit kórházba vinni, az alkohol és a „klasszikus kábítószerek” miatti rosszullétek száma sem volt magas az előző évekhez képest, a dizájnerdrogok miatt segítségre szoruló fiatalokkal pedig szinte nem is találkoztak a fesztivál alatt a szakemberek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »