Vizi E. Szilveszter visszaadja román kitüntetését

A Magyarország Barátai Alapítvány elnöke levélben írta le Románia budapesti nagykövetének, miért adja vissza a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében. Klaus Iohannis román elnök március 3-án vonta vissza az állami kitüntetést.

Vizi E. Szilveszter meglepetését és "mélységes csalódását" fejezte ki ezzel kapcsolatban a román nagykövetnek írt levelében.

Kitért Tőkés László romániai forradalomban játszott szerepére. Az államfő tette azt sugallja, Ceausescu szellemiségének valamiféle rehabilitációja jelenik meg Romániában – vélte Vizi E. Szilveszter. Az elnök jelezte azt is: kiváló kapcsolatokat ápolnak román kollégáikkal.

Vizi E. Szilveszter 2006-ban tudományos tevékenysége elismeréseként kapta a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét Traian Basescu akkori román elnöktől.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »