Vizi E. Szilveszter visszaadja a Románia Csillaga kitüntetését

Vizi E. Szilveszter visszaadja a Románia Csillaga kitüntetését

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke visszaadja a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét, miután Klaus Johannis államfő visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.

vizie43_bVizi E. Szilveszter

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta: döntéséről levélben tájékoztatta Románia budapesti nagykövetét. Ebben kifejezte meglepetését és mélységes csalódását, hogy Románia államfője visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga kitüntetést.

Levelében az akadémikus kitért Tőkés László romániai forradalomban játszott szerepére. „Az államfő tette azt sugallja, Ceauşescu szellemiségének valamiféle rehabilitációja jelenik meg Romániában” – mutatott rá Vizi E. Szilveszter. Az elnök jelezte azt is: kiváló kapcsolatokat ápolnak román kollégáikkal.

Vizi E. Szilveszter 2006-ban tudományos tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést Traian Băsescu akkori román elnöktől. A magas rangú román állami elismerés magyarországi birtokosa volt az MTA volt elnökén kívül Göncz Árpád és Mádl Ferenc néhai államfő.

A Krónika egyébként nemrég a Románia Csillaga erdélyi magyar kitüntetettjeihez hasonlóan Vizi E. Szilvesztertől is megkérdezte: gondolt-e arra, hogy Tőkés érdemrendjének visszavonása után visszaadja román kitüntetését. Írásos megkeresésünkre az akadémikus nem válaszolt, most viszont nyilvánosságra hozta döntését.

Cikkünkből kiderült: a Románia Csillaga érdemrend magyar birtokosai egyöntetűen elítélik, hogy Klaus Johannis államfő megfosztotta kitüntetésétől Tőkést, szerintük azonban nem segítenének az ügynek azzal, ha tiltakozásképp önként visszaadnák az érdemrendjüket.

Amint arról beszámoltunkPotápi Árpád János szintén hétfőn tiltakozását fejezte ki Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonása miatt, amely szerinte jól illeszkedik a magyar tisztviselők, képviselők elleni fellépések sorába. A nemzetpolitikai államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kijelentette, a döntés jogtalan, méltatlan, szégyenteljes, jogilag megkérdőjelezhető és politikailag motivált.

Tőkés Lászlót 2009-ben Traian Băsescu tüntette ki a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében. Klaus Johannis elnök március 3-án vonta vissza az állami kitüntetést.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »