Vízhiány nehezíti Török Zsolték expedícióját

Vízhiány nehezíti Török Zsolték expedícióját

Túl van az első hatezres csúcson Török Zsolt, aki április 17-én indult el többedmagával Bukarestből a következő expedíciójára, a Himalája hegyvonulataiba. Az aradi hegymászó közösségi oldalán igyekszik lehetőségeihez mérten tájékoztatni az ittenieket a nepáli körülményekről.

Zsolt sikeresen feljutott a 6189 méteres Imja Tse- (közismertebb nevén Island Peak) csúcsra, az elkövetkezőkben pedig minden tudásával és energiájával az expedíció legnagyobb kihívására, az Ama Dablam (6812 m) hegyre koncentrál. A hegymászó szerint terveiket megnehezíti a vízhiány, a szomjúság ugyanis komoly probléma ekkora magasságban, ahol szárazabb a levegő, mint a sivatagban.

Az expedíció tagjainak minden csepp vízért meg kell küzdeniük. „Ebben a magasságban napi 4 liter folyadékot kell megigyunk, hogy megelőzzük a magaslati betegségeket, sajnos azonban havat és jeget (a szerk: olvasztásra) csupán jóval a 2-es tábor felett találni” – írja az alpinista, aki szerint a vízhiány miatt stratégiaváltásra van szükség, ami azt jelenti, hogy felmennek az 1-es táborba, majd onnan egyenesen a 3-asba, ahol találhatnak jeget.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »