Vizes vb – Fölényes győzelemmel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott

Vizes vb – Fölényes győzelemmel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott

BUDAPEST. Gyõzelemmel kezdte szereplését a magyar nõi vízilabda-válogatott a hazai rendezésû világbajnokságon: Bíró Attila Európa-bajnok csapata vasárnap a Margitszigeten 20-11-re diadalmaskodott a japán együttes fölött.

A magyarok kedden a franciák ellen folytatják szereplésüket, majd csütörtökön a hollandok ellen zárják a csoportkört, ahonnan az elsõ helyezett közvetlenül a negyeddöntõbe jut.

    Nõi torna, C csoport, 1. forduló:
Magyarország-Japán 20-11 (4-1, 8-3, 5-2, 3-5)
——————————————–
gólszerzõk: Bujka 5, Keszthelyi, Tóth I. 4-4, Szilágyi, Antal, Gurisatti 2-2, Czigány 1, illetve Jamamoto, Arima 4-4, Inaba 2, Kajama 1

A két csapat június elején Kínában a Kunshan Kupa negyeddöntõjében találkozott egymással, a magyarok akkor fölényes, 15-6-os gyõzelmet arattak, így a házigazdák számára kötelezõ volt a siker.

A kék sapkában játszó magyarok körülbelül 6500 nézõ elõtt elsõ támadásukból megszerezték a vezetést a Hajós Alfréd Uszodában, a vb elsõ magyar gólját Bujka Barbara szerezte kipattanóból. A kiváló center hatalmas fizikai fölényét érvényesítette a japánokkal szemben, második találatában sem tudták megakadályozni, a harmadik és negyedik hazai gólt a vb-újonc Szilágyi Dorottya lõtte. A japánok az elsõ negyed utolsó percében emberelõnybõl szépítettek.   

A második felvonást egy újabb Bujka-találat vezette fel, néhány pillanattal késõbb pedig egy villámgyors lefordulás után a csapatkapitány Keszthelyi Rita is feliratkozott a gólszerzõk közé. A rivális Takács Orsolya kiállítását büntette Arima Jumi szépségdíjas pattintásával. Nem maradt el a válasz, Czigány Dóra is meglõtte elsõ vb-gólját. A folytatásban Bujka pattintotta le magáról a fél japán védelmet, mielõtt a hálóba lõtt, majd Antal Dóra kiszorított szögbõl is bevette a kaput. Bujka viszonylag "leegyszerûsítette" a játékot, az elsõ hozzá érkezõ passzt ugyanis azonnal a hálóba csavarta. A túloldalon a japánoknak harmadik alkalommal sikerült túljárniuk Gangl Edina eszén, míg a magyar gólok könnyedén születtek a centerposzton: ezúttal Tóth Ildikó érvényesítette erõfölényét. Nyolc másodperccel a nagyszünet elõtt a másik vb-újonc, Gurisatti Gréta talált be, a japánok azonban egyetlen szekundummal a dudaszó elõtt elképesztõen távolról válaszoltak.   

Japán góllal kezdõdött a harmadik negyed – ekkor már Kasó Orsolya védte a magyar kaput -, de gyorsan helyreállt a rend, hiszen sorrendben Antal, Keszthelyi, majd Tóth is betalált, mielõtt az ázsiaiak újra eredményesek tudtak lenni. A fiatal Gurisatti találatát követõen a nap legszebb jelenete következett: Keszthelyi szinte már-már férfias erejû és pontosságú csavargólja után a közönség még a lassításnál is felhördült.   

A zárónegyed elején a japánok legjobbja, Jamamoto Minori már a negyedik gólját szerezte, majd az ellenfél emberelõnybõl "kozmetikázta" tovább az eredményt. A túloldalon Keszthelyi a tehetetlen japán kapusnak addig lóbált, amíg az szinte már a víz alatt volt, majd Tóth találata magát egyedül szemben a hálóõrrel, egyik magyar sem hibázott. A hazaiak védekezése a végére kicsit fellazult, ezt Arima büntette két góllal, végül a 20. magyar gólt Tóth szerezte. A japánok egy szép emberfórral zárták le az összecsapást.   

"A gyõzelemnek természetesen örülök, de nem tetszett a sok kapott gól, négy-öttel beértem volna, így a lányok egy kicsit hosszabb úszóedzésre számíthatnak" – nyilatkozta Bíró Attila szövetségi kapitány. Hozzátette, minden egyes kapott gól 100 méteres idõre úszást jelent tanítványainak. A szakember megjegyezte, örült, hogy egyetlen kiállítással sikerült lehozni az összecsapást, s úgy gondolja, pályafutása során ez volt az elsõ és utolsó ilyen alkalom.   

Bíró Attila elmondta, véleménye szerint a következõ ellenfél, a francia válogatott gyengébb a japánnál.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »