Vitatott légilistázás

Vitatott légilistázás

Meglepően jó biztonsági minősítést kapott a Malaysia Airlines, miközben két gépét is elvesztette két éve.

Folyamatos a vita a repülésbiztonság szakértői között, hogy mennyire helytállóak az ezzel kapcsolatos összeállítások. A múltban is több kritika érte az ilyen portálok biztonsági listáit, főleg, hogy a „rangsor” sokszor attól függ, milyen szempontokat vesznek hozzá figyelembe.

Hasonló okok miatt kezdték ki a repülésbiztonsággal foglalkozó AirlineRatings idei listáját is, amely szakmai berkekben is komoly ellenérzéseket váltott ki. A portál 407 működő légitársaságot vizsgált, amelyek közül – a szakmai szervezetek biztonsági besorolása és kormányzati ajánlások alapján – 148 kapott maximumot, azaz hét csillagot, míg ötven társaság hármat vagy annál kevesebbet. Az sem annyira meglepő, hogy az eddig baleset nélküli ausztrál Qantas lett a legbiztonságosabb. Ahogy talán még az is hihető, hogy az idei tíz „legveszélyesebb” légitársasága – Batik Air, Bluewing Airlines, Citilink, Kalstar Aviation, Lion Air, Sriwijaya Air, Transnusa, Trigana Air Service, Wings Air és Xpress Air – nepáli, indonéziai és suriname-i.

Arra azonban nem egy szakértő felhúzta a szemöldökét, hogy az mennyire életszerű, miszerint a 2014-ben két gépet is vesztő – az Indiai-óceán felett eltűnt MH– 370-es és az Ukrajna felett MH– 17-es –, a csőd közelében táncoló Malaysia Airlines például ugyanúgy ötcsillagos, mint az 1984-es alapítása óta baleset nélküli, évi mintegy százmillió utast szállító Ryanair? Ugyancsak többen csodálkoznak azon, hogy a tavalyi katasztrófa után a Germanwings továbbra is hétcsillagos, azaz a legbiztonságosabbak közé tartozik. Az AirlineRatingsnél úgy magyarázzák, ez azért fordulhat elő, mert a 150 utas halálát okozó Germanwings-tragédiát a pilóta, Andreas Lubitz idézte elő. Pedig elvileg automatikusan egy csillagot kellene vesztenie biztonsági besorolásából annak a társaságnak, amelyeknél utas vagy legénységi tag halálával végződő baleset történt.

Érdekes az is, hogy a legjobb húszban ott van a Virgin Atlantic is, amelynek VS 43-as járata 2014 év végén igen rázós kényszerleszállást hajtott végre. Közben nincs a legjobbak között az amerikai Southwest, amely 1971-es indulása óta immár másfél milliárd utast repültetett halálos baleset nélkül. Szakértők szerint a rangsorolásnál figyelembe kellene venni a légitársaságok balesetmentes statisztikáit is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »