Vitát váltott ki Nicolas Sarkozy kijelentése a francia identitásról és az asszimilációról

Jobb- és baloldali politikusok, történészek és újságírók vitatták Nicolas Sarkozy volt francia államfő, a jövő évi elnökválasztás egyik jobboldali jelöltjének kijelentését, amelyben az integráció helyett a bevándorlók asszimilációját szorgalmazta.

 

“Bármi is legyen a szülők állampolgársága, egy fiatal francia abban a pillanatban, amikor francia lesz, akkor az ősei a gallok”

– mondta hétfő este Nicolas Sarkozy egy kampánygyűlésen a Párizshoz közeli Francoville-ben.

 

A volt elnök ezt követően a saját példáján magyarázta el a közönségének, hogy mit ért integráció helyett asszimiláción.

 

“Az apám magyar, de nekem nem tanították meg Magyarország történelmét. Az anyai nagyanyám görög, de nekem nem tanították meg Görögország történelmét. Amennyiben francia vagyok, Franciaországot szeretem, Franciaország történelmét ismerem, franciául beszélek, és az én őseim Franciaország ősei, na ez az asszimiláció”

– fogalmazott a korábbi elnök.

 

Nicolas Sarkozyt politikustársai, történészek és újságírók is arra figyelmeztették, hogy téves csak a galloktól eredeztetni a franciákat. Arra is emlékeztették a volt államfőt, hogy az előző elnökválasztási kampányokban még arra volt büszke, hogy “kevert vérű francia”.

 

“Ha francia akarsz lenni, franciául beszélsz, magadévá teszed a történelmet, úgy élsz, mint a franciák és nem akarod megváltoztatni az életmódunkat” – hangsúlyozta Nicolas Sarkozy lelkes hallgatóságának. “Nem fogunk többet megelégedni egy nem működő integrációval, az asszimilációt követeljük” – tette hozzá.

 

A jobboldali elnökjelölt kijelentésére elsőként a legnagyobb ellenzéki párton belüli riválisai válaszoltak.

 

“Azért ezen egy kicsit mosolygok. Amikor egy fának kivágják a gyökerét, elhal. Nem vagyunk egyformák. Tiszteletben kell tartani a sokszínűséget”

– mondta Alain Juppé, Bordeaux polgármestere, aki a felmérések szerint a jobboldali elnökjelölt-választás favoritjának számít.

 

 

MTI

Nyitókép: ppcorn.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »