Vita az egységes bérezésről

Vita az egységes bérezésről

Nem nyerte el a szakszervezetek tetszését a kormány által javasolt egységes bérezési törvény, amelynek értelmében 1625 lej lenne a legkisebb fizetés a közszférában, a legnagyobb pedig 22 ezer lej.

penztar - PA-5_b

A Cioloș-kabinet által kidolgozott, a közalkalmazottakat tömörítő szakszervezetek által szerdán nyilvánosságra hozott jogszabálytervezet 116 bérezési osztályt javasol. A törvény már 2017. július elsejétől hatályba léphetne, alkalmazása azonban 2021-ig is elhúzódhatna – a nyilvánosságra hozott tervezetben azonban azt nem tisztázzák, hogy évente milyen mértékben nőnének a fizetések. Arra viszont kitér, hogy amennyiben 2017. július elsején valakinek magasabb lesz a havi bére, mint az új jogszabályban előírt, akkor nem csökkentik az összeget.

Nőhet az étkezési utalványok értéke

December elsejétől elérheti a 15 lejt a munkáltatók által az alkalmazottaknak biztosított étkezési utalványok értéke a jelenlegi 9,75 lejről. A parlament által elfogadott jogszabály-módosítás azonban nem kötelező érvényű, az érték növelését a munkáltatókra bízza. A parlamenti vita során a kormány ellenezte az utalványok értékének növelését, Klaus Johannis államfő azonban rábólintott.

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke azonban „ostobának” nevezte a kormány javaslatát. Egyebek mellett felrója, hogy amint a minimálbér bruttó 2000 lejre nő, 41 bérezési osztály folyna egybe. Számításai szerint ugyanakkor 25 százalékra csökkennének a prémiumok, amihez csak a teljesítményarányú pluszösszegek adódnának hozzá – idézi az Agerpres hírügynökség a szakszervezeti vezetőt.

Hossu szerint visszás az is, hogy a jogszbály egy egyszeri, 5000 lejes pótlékot ír elő azok számára, akik megszerzik a doktori címet, ám arra nem tér ki, hogy a doktorinak összefüggésben kell-e állnia vagy sem azzal a szakterülettel, amelyben az illető dolgozik. Néhány megfogalmazásbeli pontatlanság mellett a különböző ágazatok közötti egyensúlytalanságokra is felhívja ugyanakkor a figyelmet. „Mintegy következtetésképpen: a törvény ostoba, és sokat kell dolgozni annak érdekében, hogy megfelelő legyen” – szögezte le Bogdan Hossu.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »