Viszik a migránsokat Idomeniből

A görög rendőrség megkezdte a migránsok elszállítását a görög-macedón határon lévő Idomeniből, miközben szombaton közzétett hivatalos adatok azt mutatják, hogy jelentős mértékben csökkent az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma.

Magyar Menedék - Badiny

Görög rendőrségi források szerint autóbuszokkal mintegy 400 migránst szállították el eddig a határon lévő Idomeniben spontán létesített sátortáborból a legközelebbi befogadóközpontba. Tucatnyi autóbusz vár arra, hogy elszállítsa azokat a migránsokat, akik nem akarnak Idomeniben maradni, miután Macedónia lezárta a határát, és ezzel lehetetlenné vált számukra az Európai Unió országaiba való eljutás a nyugat-balkáni útvonalon.

A migránsok elszállítása Idomeniből önkéntes alapon történik.

Jorgosz Kirticisz, a menekültválsággal foglalkozó athéni hivatal szóvivője azt mondta, hogy az elkövetkező napokban felgyorsul majd a migránsok elköltöztetése. Jelenleg kétezer szabad helyet tartanak fenn a görög befogadóközpontokban az Idomeniben levőknek, hétfőtől pedig megduplázzák a helyek számát, három héten belül pedig további 30 ezer férőhelyet létesítenek az új menekültközpontokban.

A görög kormány szombati hivatalos adatai azt mutatják, hogy tovább csökken az égei-tengeri görög szigetekre érkező migránsok száma: 24 óra leforgása alatt 78 új migráns érkezett, ami kevesebb mint a fele az egy nappal korábbi adatnak.

Az uniós-török migránsegyezmény egy héttel ezelőtti hatályba lépése óta folyamatosan csökken az érkező migránsok száma. Szerdán egy migráns sem érkezett az égei-tengeri görög szigetekre. Jelenleg Görögország területén valamivel több mint 50 ezer migráns tartózkodik.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »