Visszavették az iszlamistáktól a keresztény várost

Nyolc hónapig tartotta megszállás alatt az Iszlám Állam el-Karjatein városát, ahol a szíriai polgárháború előtt a keresztények adták a lakosság többségét.

Ellenőrzésük alá vonták vasárnap a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők a nyugat-szíriai el-Karjatein városát, miután kiűzték az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet utolsó csoportjait is a településről – számolt be a szíriai állami televízió.

A hegyektől körülvett város száz kilométerre nyugatra fekszik a világörökség részeként számon tartott Palmürától, amelyet múlt vasárnap foglalt vissza a szíriai hadsereg az iszlamistáktól. Az állami televízió tájékoztatása szerint a hadsereg és szövetségesei az orosz légierő támogatásával „visszaállították a település biztonságát és stabilitását, miután végeztek az Iszlám Állam el-Karjateinben állomásozó utolsó dzsihadistáival is”.

Ugyan az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) tegnap még azt közölte, hogy el-Karjatein északi és délkeleti részén továbbra is heves harcok folynak az IÁ harcosai és Aszad katonái között, elismerte: mivel a hadsereg tartja ellenőrzése alatt a települést körülvevő hegyeket, a város stratégiai szempontból gyakorlatilag már a kormányerők kezén van.

Rengeteget szenvedtek a keresztények

A csaknem tizenötezres város jelentőségét az adja, hogy stratégiai helyen fekszik az ország északi és déli része között. Így annak ellenére, hogy kezdetben ki tudott maradni a kormányerők és a lázadók közti konfliktusból, később mindkét fél a saját céljaira használta a települést. A lázadók azon keresztül szállítottak fegyvereket a harcosaiknak Damaszkusz felé, az Aszad-rezsim pedig azon keresztül küldött erősítést az ország északi és nyugati részére.

A múlt év augusztus 5-én azonban az IÁ elfoglalta a várost: a kormányerők és a dzsihadisták közti összecsapásban meghalt ugyan az ostromot vezető Abu Hasszán Al-Hatami, a terroristák győztek. Ezzel megkezdődött a helyi keresztények kálváriája: az iszlamisták már augusztus 6-án elraboltak 230 helyi civilt, köztük hatvan keresztényt.

Azonban azok a keresztények sem jártak jobban, akiknek a terroristák először megkegyelmeztek. Nekik az IÁ felajánlotta: ha nem írnak alá egy behódolási szerződést, akkor rabszolgák lesznek vagy megölik őket. Az aláírók ezzel a „dimmaszerződéssel” lényegében elismerték, hogy alsóbbrendűek, mint a muszlimok, továbbá vállalták, hogy adót fognak fizetni az IÁ-nak.

Most is stratégiai fontosságú lett a város

El-Karjateint az utóbbi napokban fokozatosan, több oldalról kerítették be a szíriai kormányerők. Az állami tévé közlése szerint a hadsereg és szövetségesei több irányból egyszerre léptek a város területére. Az előrenyomulásukat nagyban megkönnyítette, hogy előzőleg orosz és szíriai harci repülőgépek több mint negyven légi csapást mértek a dzsihadisták állásaira.

A kormányerők letépik az IÁ zászlaját el-Karjatein visszafoglalásánál:

Azonban a város most még fontosabb lehet, mint korábban: az Al Mashdar szerint amíg az IÁ ellenőrzi ezt a területet, addig a szír kormányerők nem tudnak támadást indítani az ostromzár alatt lévő Dajr ez-Zaur városáért, mert bármikor hátba támadhatják őket a dzsihadisták. Így a mostani sikeres akcióval az Aszad-rezsim immáron megindulhat a Dajr ez-Zaurt fojtogató iszlamisták állásai ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »