Visszatért a kerecsensólyom a Partiumba és a Bánságba

A magyarországi partnerszervezetekkel közösen lebonyolított madárvédelmi programoknak köszönhetően jelentősen megnövekedett a világszinten is veszélyeztetett kerecsensólyom (Falco cherrug) állománya a Partium és a Bánság síksági területein – tudatta a marosvásárhelyi székhelyű Milvus madárvédő egyesület hétfőn.

A múlt században még kifejezetten elterjedt volt a kerecsensólyom Romániában, azonban a mérgezés, a költőterületek eltűnése, a szántóföldek térnyerése és orvvadászat miatt szinte teljesen eltűnt az országból. A 2000-es évek elején Romániában az országos állomány néhány párból állt, amelyek a dobrudzsai Macin-hegységben fészkeltek.

A kihalás szélén

A Milvus csoport egy nemzetközi projekt keretében az áramszolgáltató cégekkel együttműködve több mint nyolcvan költőládát helyezett ki magasfeszültségű villanyoszlopokra, elsősorban Temes és Arad megyében. 2011-ben még csak egyetlen kerecsensólyompárt sikerült megfigyelniük az ország nyugati részén, amely egy természetes hollófészekben költött, a ládák kihelyezésének köszönhetően megnőtt az állomány. Tavaly nyolc, idén pedig legkevesebb tizennégy pár kerecsensólyom fészkelt a térségben, valamennyi az oszlopokra kihelyezett költőládákban.

A kerecsensólymok más madárfajok – elsősorban varjúfélék, illetve más ragadozó madarak – fészkeiben költenek, ezek hiányában a sólymok gyorsan alkalmazkodnak a számukra kihelyezett mesterséges költőládákhoz.

Műholdas jeladóval mozognak

Idén a költőládákban cseperedő fiókák nagy része jelölőgyűrűt kapott, hogy a növekedő romániai állomány terjeszkedését követhessék. Két kerecsensólyom-fióka műholdas jeladót is kapott, így mozgásuk még hatékonyabban vizsgálható.

A sólymok műholdas adókkal való jelölése a magyarországi partnerszervezetek szakembereinek segítségével zajlik, elsősorban azért, mert ők rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal a fajt illetően, hiszen az első kerecsenvédelmi intézkedéseket még a hetvenes években léptették életbe – olvasható a Milvus csoport közleményében. Néhány éve Magyarország, Szlovákiával közösen, elindított egy LIFE-projektet a kerecsensólyom Kárpát-medencei állománya megőrzésének érdekében. A faj védelmét célzó második LIFE-projektben immár a Milvus csoport is partner volt, és számos sikeres intézkedést hajtott végre a Partiumban és a Bánságban.

A romániai egyesület most újabb – tizenegy magyarországi és két romániai szervezet által indított – madárvédelmi programban vesz részt, amellyel a veszélyeztetett kerecsensólyom- és parlagisas- populációk zsákmánybázisát akarják biztosítani a Kárpát-medencében, ürgék telepítésével.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »