Visszatekintő: A hídblokád titkai

Visszatekintő: A hídblokád titkai

Tizennégy évvel ezelőtt Budaházy György hazafi és néhány társa autójával lezárta az Erzsébet hidat, hogy így tiltakozzon az az évi választásokon a társadalom jobbik fele szerint csalással hatalomra került rezsimmel szemben. Számolják újra a szavazatokat, hirdették a blokádolók, és ezzel az akcióval vette a kezdetét egy, a módszerváltás addigi történetében ismeretlen szembenállási, tiltakozási forma a szociálliberálisoknak nevezett egykori haszonélvezők, hatalomba visszatérők és országpusztítók ellen. Az esemény felkavarta a magyar közéletet, a médiában is újszerű tudósítói, szerkesztési módszerek jelentek meg. Öt év után az akkor még Hunhír.hu bemutatta azokat az eddig elhallgatott információkat, amelyeket különböző okok miatt addig nem hoztunk nyilvánosságra.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

Kommunikációs szempontból az 1990-ben bekövetkezett álszent és szemfényvesztő átalakítás egyik legmeghatározóbb és a szociálliberálisokat leginkább ingerlő csodája, a Pannon Rádió 2000-ben kezdte meg működését. A nemzeti radikalizmust nyíltan felvállaló, és a parlamenti pártként szereplő MIÉP anyagi támogatását élvező érthető frekvencia addig szokatlan őszinteséggel és szenvedéllyel foglalkozott az elhallgatott nemzeti sorskérdésekkel, Trianonnal, a patkányköztársasággal, a visszacsatolás dicsőséges éveivel, a Horthy-korszakkal a sötét kommunista vészidőszakkal, a negyvenéves elnyomással. A Fidesz-kormány alatt működő Pannon Rádió szerkesztői kaptak ugyan számos támadást a Fidesz részéről, de ugyanakkor politikusai főleg a választási időszakban nagyon sokszor igénybe vették, sőt kérték a rádió támogatását. Miután kiderült, hogy a MIÉP rossz csurkista politizálásával és természetesen a homályos történések miatt is kiszédült a parlamentből, és a szociálliberálisok mondhatni úgy is, hogy a judeobolsevikok alakítottak kormányt, a rádió előtt csak egy út állt: ameddig hagyják és ameddig van még működésére anyagi támogatás, addig folytatni kell a harcot.
Ahogy a magyarországi jobb érzésű értelmiség berkeiben, úgy az utcán, különböző hagyományőrző csoportokban elkötelezett és hazájukat féltő emberek hivatalos és alkalmi gyülekezetében egyre nagyobb teret kapott a szembenállás kérdése, annak az elfogadhatatlan jelenségnek a teljes bírálata, amely kísértetiesen emlékeztetett a kékcédulás választásokra, a kommunista hatalomszerzésre. Ezek a hangok természetesen a Pannon Rádióban is egyre nagyobb teret kaptak és a kis adó szinte egyedüliként az éterbe kiáltott szavával próbálta tartani a lelket, illetve vigasztalni azt a hallgatóságot, amely a két év alatt a leghallgatottabb rádióadók közé emelte Budapesten és vonzáskörzetében.

Július 3-án, a hídfoglalást megelőző napon a Pannon Rádió Rockszerda nevezetű adásnapja jelentkezett reggel 6-tól 24 óráig. Ebben szerepelt egy, a Fiatalok Órája elnevezésű műsor, ahol ifjú értelmiségiek, vállalkozók vitatták meg az aktuálpolitikai kérdéseket. Ennek a műsornak egyik állandó meghívott vendége volt az az ifjú radikális, aki már korábban különböző mozgalmakban együttműködött Budaházy Györggyel, és fő tevékenységük, a magyarokat ért világméretű igazságtalanságra, Trianonra való figyelemfelkeltés, a békedekrétum elleni tiltakozás volt.

A fiatalember sejttette, hogy a pártfüggetlen nemzeti radikális ifjak valami figyelemfelkeltő és a módszerváltás után az idáig csak egyszer alkalmazott tömegközlekedést bénító akcióval akarják felhívni az emberek figyelmét az akkori politika tarthatatlanságára, a hatalom szemfényvesztéseire. A Fiatalok Órájában elő is jött ez a kérdés, kicsit árnyaltabb fogalmazás közepette. Ezt egyedül a Népszabadság cikkírója vette észre, hogy a műsorvezető és vendégei arról beszélgettek: sokkal kevesebbért bénították meg az országot az SZDSZ segítségével 1990-ben egy benzináremeléskor.

Elvi szinten felmerült, ha anyagi problémák miatt az egész országra kiterjedhetett a taxisblokád, akkor ebben a mély politikai válságban és hazugságözönben egy hasonló jellegű akció talán történelmi sorsfordító is lehet. Másnap Budaházy György barátaival lezárta az Erzsébet hidat, és az sem elhanyagolható, hogy elsőként vittek el a helyszínről egy televíziós riportert, és Verebes Károlyt, a Pannon Rádió munkatársát, aki természetesen nem véletlenül már az akció kezdetekor a helyszínen tartózkodott.

Még ment az egyezkedés a rendőrök és a hazafiak között, illetve a hatalom próbált szembesülni az ismeretlen helyzettel, addig a Pannon Rádió szenvedélyes hangú tudósításaiban számolt be a történésekről szinte egész műsorideje alatt. A pszichológiai szempontból is rendkívül hatásos tudósítás annak a Hering Józsefnek köszönhető, aki már izraeli haditudósítói munkája alatt megismerte a pszichológiai hadviselés legfontosabb elemeit, és kiválóan alkalmazta a hírtovábbításban. Herig, a Magyar Fórum újságírója a Rockszerda Közel-Kelet szakértője volt, ismerte a többi adásnap vezetője is. A rádiót hallgatva a helyszínre sietett, és átvéve a letartóztatott Verebes szerepkörét, a rádió rendelkezésére állt.Szuggesztív erejű bejelentkezései nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a bizonytalan hatalom csak jóval később vetette be állami terroregységeit, a megszaporodott létszámú tüntetők ellen, akik a híd után a Kossuth teret, majd a belvárosi utcákat is megbénították, és lelkes nemzeti érzelmű futballrajongókkal kiegészülve az első fizikai szembenállást produkálták a rendszerrel szemben.

Budaházyt vérző fejjel már a hídblokád elején elszállította a rendőrség Verebes Károlyékat követően, de a hazafi fényképe megjelent a különböző újságokban Magyarországon és külföldön és az internetes lapok is címoldalon hozták a blokádról és az azt követő rendőr-tüntető egymásnak szegüléséről szóló képsorokat. A hídblokád éjszakáján, akik nem a hatalommal harcoltak, hanem valami megnyugvást kerestek a felfokozott politikai feszültség ellensúlyozására elindultak a Balaton-parti Örvényesen éppen akkor induló Koppány-táborba. Itt hosszú-hosszú évek után először léptek a nyilvánosság elé a korábban szkinhednek aposztrofált, majd a Rockszerda megközelítésében nemzeti rockot játszó zenekarok. Így a Magozott Cseresznye, az Egészséges Fejbőr, az Oi-Kor és a Romantikus Erőszak.

Ez volt az első olyan tábor, ahol együtt volt a hagyományőrzés, a történelmi, őstörténeti és politikai előadásokkal a nemzeti rock bandák fellépése, gyakorlatilag az esti fő attrakcióként az egész táborstruktúrát erre kihegyezve. Ezt a Rockszerda által kitalált és megvalósított tartalmi és szerkezeti megoldást vette át azon a nyáron a Koppány-táborban megjelenő, ott evvel a kulturális-szociológiai közönségvonzó és közösségépítő lehetőséggel megismerkedő vármegyés, Toroczkai László, aki azonnal rájött a nemzeti rock közönséghívó jelentőségére. Az augusztusi Magyar Szigeten ismét a húrok közé csaptak a zenekarok, és ez eredményezte, hogy a rendezvény látogatottsága az első szigethez képest nagyon megnőtt. A Magyar Szigetet azóta is évről évre megrendezik.

A 2002-es Koppány-táborról és az azt követő Magyar Szigetről készített fotóinkat megtekinthetik képtárunkban.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »