Visszalépett az amerikai elnökválasztás legviccesebb jelöltje

Visszalépett az amerikai elnökválasztás legviccesebb jelöltje

Még tavaly szeptemberben írtam a Magyar Nemzetben publikált véleménycikkemben egy Brady Olson nevű farmergyerekről, aki Deez Nuts néven indult az amerikai elnökválasztáson. A „these nuts” egy vicces, de nem túl szalonképes reakció az amerikai szlengben, így mindenkinek szemet szúrhatott, hogy nem valódi jelöltről van szó.

Deez Nuts mégis kilenc százalékot ért el nyár végén egy közvélemény-kutatáson Észak-Karolinában – ahol Donald Trump 40, Hillary Clinton 38 százalékon állt, a bizonytalanok aránya pedig 12 százalék volt. Sőt, volt olyan országos felmérés is tavaly, amelyen tíz százalékos népszerűségnek örvendett.

A 15 éves Brady Olson egyébként egy elnökválasztáson indult macska, Limberbutt McCubbins példáján felbuzdulva találta ki Deez Nutsot. A választási iroda pedig azért sem gyanakodhatott elsőre, mert emberek százait hívják így Amerikában, miután legálisan megváltoztatták a nevüket. Más kérdés, hogy a jelölt bejegyzett lakcímén nem lakik Deez Nuts.

Nem lehetne elnök

A választási irodának végül csak szemet szúrt, hogy nem valódi nevén jelentkezett elnöknek a tinédzser. A 25 ezer Facebook-lájkkal rendelkező Deez Nuts közleményben jelentette be pénteken, hogy mivel büntetésre számíthat a választási irodától, azonnali hatállyal visszalép a jelöltségtől.

Brady Olson állítása szerint még múlt héten is három százalékon állt bizonyos közvélemény-kutatásokban. „Ha olyan jelöltre vágysz, akinek az enyémhez hasonló értékrendje van és biztosan lehet majd rá szavazni, akkor a Reform Párt jelöltjét, Rocky De La Fuentét ajánlom. Ha nincs lehetőség rá szavazni, akkor úgy hallom, Gary Johnson is elérhető” – írta Deez Nuts aláírással. Gary Johnsonról itt meséltünk bővebben.

Egyébként Deez Nuts nem csak hamis neve miatt nem lehetne elnök. Az amerikai elnöki poszt betöltésének formai kritériumai most is ugyanazok, mint amikor George Washingtont beiktatták hivatalába: betöltött 35. életév, 14 éves amerikai tartózkodás és amerikai állampolgárnak kell születni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »