Visszakövetelik a galgóci kastélyt az állítólagos örökösök

Galgóc város polgármestere, Miroslav Kollár érdekes megkeresést kapott: jelentkeztek nála a galgóci kastély állítólagos örökösei, akik azt állítják magukról, hogy az utolsó tulajdonos, Erdődy Vilmos (1887-1959) leszármazottjai.

 

A magukat örökösöknek valló állítólagos rokonok április végén keresték fel a galgóci városházát azzal a céllal, hogy beszéljenek az illetékesekkel és meglátogassák a családi síremléket, amelynek gondozását át akarták venni. Később levelet írtak a polgármesternek, amelyben jelezték, hogy ezt az írásbeli megkeresést az előző találkozó folytatásának tekintik. A levélből kiderült azt is, hogy az első találkozót az állítólagos örökösök egy peren kívüli megállapodáshoz vezető párbeszéd kezdetének tekintették, amelynek a tétje a kastély és további vagyon visszaszerzése.

 

Minderről a polgármester számolt be a városi képviselő-testület ülésén. Elmondta, hogy a levél tartalma meglepte őt, mivel neki nem volt tudomása ilyen jellegű megbeszélésről.

 

„Ennek a mondatnak az elolvasása után úgy döntöttem, hogy ezentúl csak jogászok bevonásával fogunk velük tárgyalni”

 

-jelentette ki az ülésen Miroslav Kollár. Annyit azonban hozzáfűzött, hogy neki polgármesterként az a dolga, hogy védje a város vagyonát, aminek része a galgóci uradalom is.

 

A galgóci vár jelenlegi állapotában. Kép: hlohovecko.sk

 

Tájékoztatása szerint megkérte a magukat örökösöknek beállító személyeket, hogy hiteles dokumentumokkal támasszák alá azt, miszerint ők valóban az Erdődyek családfájához tartoznak.

Hírdetés

 

„Elővigyázatosnak kell lennünk, hiszen a galgóciak még jól emlékeznek arra, hogy pár éve a városháza majdnem bedőlt egy František Pevný nevű csalónak, aki 2013-ban ugyanígy meg akarta kaparintani ezt a vagyont”

 

-jelentette ki a polgármester az önkormányzati ülésen.

 

A helyi Honismereti Múzeumban is próbálkoztak ugyanezek az érdeklődők, erről Jozef  Urminský igazgató számolt be. A múzeum azonban nem tulajdonosa az itt kiállított, várból származó tárgyaknak.

 

Erdödy von Monyorókerék und Monoszló, Vilmos Graf. Kép: bildarchivaustria.at

 

A képviselő-testület ülésén a hirtelen előkerült örökösök közül hárman is szólni szerettek volna a képviselőkhöz, azonban a tárgyalási rendszabály értelmében nem kaphattak szót. Egyikük sem helybéli lakos, nem fizetnek adót Galgóc városának és nincs ott átmeneti lakhelyük sem. A házszabályban lefektetett egyik említett feltételnek sem tettek eleget, a polgármester szerint a családfához való tartozást és ezzel a vagyonra vonatkozó jogigényüket sem tudták eddig hitelt érdemlően igazolni.

 

A polgármesternek címzett említett levelükben azt is közölték, hogy amíg nem születik megállapodás a vár visszaadásáról, vagy további kihasználásáról, addig a városnak tartózkodnia kell nemcsak minden jogi és vagyoni ügylettől, hanem újabb beruházásoktól is. Galgóc városa épp most készül az áldatlan állapotban lévő vár nagyszabású felújításra.

 

Az Erdődyék címere. Kép: hu.wikibooks.org

 

Sme.sk/Körkép.sk

 

Nyitókép: nasenovinky.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »