Visszakísérik őket a határra

Visszakísérik őket a határra

Megemelték a rendőrség és a katonaság létszámát a déli határszakaszon, hétfő éjféltől pedig mélységi határőrizetet is bevezettek. Az új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül fognak el, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

A macedón határzár és a törökkel kötött uniós alku sem állítja meg a migránsokat. Bulgárián, Szerbián át újabb és újabb csoportok érkeznek a magyar határra. A többség megbontja a kerítést, hogy továbbmehessen Nyugat-Európába. Ha nyolc kilométeren belül rendőrkézre kerülnek, visszaviszik őket a határra, ahol a tranzitzónákban beadhatják menekültkérelmüket. Bebocsátásban azok bízhatnak, akik igazoltan háború elől menekülnek.

„Olyan helyzet alakulhat ki, amelyik csökkenti a magyar területen tartózkodó, jogellenesen magyar területre lépők számát. Javítja a belbiztonsági helyzetet, közrendet, közbiztonságot, és nem csak Magyarország számára, hanem Magyarországon keresztül jutó migránsok szempontjából Ausztriának, Szlovákiának vagy Szlovéniának is segítséget jelent. Ezáltal tehát egy uniós követelménynek is, a schengeni külső határok uniós követelményeinek is messzemenően megfelel” – fejtette ki Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó.

A határ védelmére kirendelt katonák létszámát megemelik.

„A személyi állomány és technikai eszközök jelentős megerősítéséről van szó, és ezen túlmenően, amennyiben a helyzet úgy kívánja, ha szükségessé válik, a Magyar Honvédség személyi állománya készen áll a magyar–román határszakasz mentén is akár biztonsági határzár építését is végrehajtani” – mondta el Benkő Tibor a Honvéd Vezérkar főnöke.

Az embercsempész bandák felszámolására nemzetközi nyomozócsoportok alakultak.

„Az illegális migráció, mint ezt Európa egyes országaiban a különböző súlyos jogsértések bizonyították, kihatással van a nemzetállamok terrorfenyegetettségére, de jelentősen befolyásolja az országok közbiztonsági, belbiztonsági helyzetét, ezáltal a polgárok szubjektív közbiztonságérzetét. Mindezt Magyarországon is megtapasztalhattuk az elmúlt hetekben, hónapokban, a menekültstátuszért folyamodók egyre több alkalommal sértették meg a magyar jogszabályi előírásokat, megpróbálták kivonni magukat a közrend fenntartására érdekében hozott intézkedések alól” – fejtette ki Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

Január óta 17 500 migránst fogtak el déli határszakaszon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »