Visszaélést kiált a KazMunaiGas a DIICOT-nyomozás miatt

Visszaélést kiált a KazMunaiGas a DIICOT-nyomozás miatt

Beperelheti a román államot a KazMunaiGas, miután a szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztály (DIICOT) zárolta a vállalat több aktíváját és részvényét, ami megakadályozta a céget abban, hogy részvénycsomagot adjon el egy kínai vállalatnak – írja a Financial Times.

07 kazah_b

A kazah vállalat ügyvédeitől származó dokumentum szerint a KazMunaiGas (KMG) „vitaértesítőt küldött a befektetésekről” a román kormánynak, ami az első lépés egy olyan törvényi eljárásban, amely akár nemzetközi döntőbírósági per elindításához is vezethet.

Amint arról beszámoltunk, a kazahsztáni állami olajvállalat április végén jelentette be, hogy a romániai Petromidia finomítót is birtokló KazMunaiGas International részvényeinek 51 százalékát eladja a kínai China Energy Company Limitednek (CEFC), a tranzakció értéke 680 millió lej. A DIICOT viszont mindössze pár nappal később bevonta a kazah vállalatot a finomító privatizációjáról szóló nyomozásba, és zárolta a vállalat aktíváit.

„Románia visszaél a kormányzati erőkkel, hogy aláaknázza a tranzakciót, és visszaállamosítsa az aktívákat” – áll a román hatóságoknak a cég ügyvédei által küldött dokumentumban. A KazMunaiGas visszautasítja a DIICOT ügyészei által megfogalmazott vádakat, kijelentve, hogy 2007-ben vásárolta a finomítót, évekkel a privatizáció után, a tranzakciót pedig a román hatóságok is jóváhagyták. A DIICOT közlése szerint a KMG zárolt aktíváinak és részvényeinek értéke 3 milliárd euró, ez a volt tulajdonosok által a román tisztségviselők részvételével végzett illegális tevékenységek becsült értékének felel meg. Másfelől a KMG azt mondja, a zárolt aktívák értéke 2,1 milliárd dollárra rúg.

Mint ismeretes, a Rompetrol II. ügyiratot egy 2006-ban tárgyalt ügyről választották le, amiben több személy mellett az azóta elhunyt Dinu Patriciu üzletember is érintett volt, és amiben 13 személy ellen emeltek vádat, majd 2014-ben a bukaresti táblabíróság jogerősen két év és négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte Sorin Roşca Stănescu szenátort, míg Sorin Pantiş volt miniszterre két év és nyolc hónap, szintén letöltendő börtönbüntetést rótt ki. Dinu Patriciu esetében megszüntették az eljárást, miután 2014 augusztusában elhunyt.

A pert követően a pénzügyminisztérium kérte az okozott kár behajtását Patriciu örököseitől, a szaktárca kérését most tárgyalják. A Rompetrol II.-ügyben érintett négy volt miniszter, Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu és Gheorghe Pogea is, ellenük bűnvádi eljárást kezdeményezett a DIICOT az államfőnél, amit Klaus Johannis jóvá is hagyott. Valamennyiüket bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »