Visszaállították a vallási jelképeket a délvidéki magyarság kultikus emlékhelyén

Visszaállították a vallási jelképeket a délvidéki magyarság kultikus emlékhelyén

Visszaállították az aracsi pusztatemplom mellől fél évvel ezelőtt eltávolított kereszteket és kopjafákat szombaton.

A 13. században épült, majd a török hódítás alatt megrongált román stílusú aracsi romtemplom az egyik legkorábbi építészeti emlék a Délvidéken, kiemelt jelentőségű műemléknek számít az ottani magyarság számára. A templom a délvidéki magyarság jelképévé, kultikus emlékhelyévé vált az utóbbi 25 évben.

Tavaly októberben két indoklás is megjelent, hogy miért távolították el a vallási jelképeket. A Magyar Szó című újvidéki napilap szerint  a vajdasági tartományi műemlékvédelmi intézet munkatársai távolították el a “tájidegen” kopjafákat és fakereszteket, valamint a haranglábat. Egy másik hír viszont arról szólt, hogy filmforgatás miatt távolították el a kereszteket.

A 13. században épült, majd a török hódítás alatt megrongált román stílusú aracsi romtemplom az egyik legkorábbi építészeti emlék a Vajdaságban, kiemelt jelentőségű műemléknek számít a vajdasági magyarság, de Szerbia számára is. A templom a délvidéki magyarság jelképévé, kultikus emlékhelyévé vált az utóbbi 25 évben.

Az eltávolított keresztek tíz évig álltak a templom mellett. Szombaton egy felújított keresztet és a kopjafákat visszaállították és felszentelték – közölte  róla a szabadkai Pannon RTV.

A fakereszteket korábban engedély nélkül állították fel, a visszaállítást viszont már a vajdasági műemlékvédelmi intézet is támogatta.

MTI

The post Visszaállították a vallási jelképeket a délvidéki magyarság kultikus emlékhelyén appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »